Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Animal and Human Physiology (KBI / E106)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBI / E106 - Animal and Human Physiology, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Blok 1. Přehled funkcí živočichů a jejich orgánových systémů. Tělní bariery a jejich funkce. Vnitřní prostředí organizmu, jeho homeostáza a regulace.Blok 2. Nervová soustava I Buněčné a molekulární mechanizmy dráždivosti a vzrušivosti. Funkční morfologie nervové systému a neuronu. Nervový impulz a jeho propagace. Neuromediátory. Reflexy.Blok 3. Sensorické funkce. Receptory, jejich funkční klasifikace, receptorový potenciál. Motorické funkce Vyšší nervová činnost.Blok 4. Nervová soustava II. Regulace vnitřních orgánů a celotělových funkcí. Funkční morfologie autonomního nervového systému. Mezidruhové rozdílyBlok 5.. Endokrinní systém, jeho funkční anatomie a cytoarchitektonika. Mediátory humorální signalizace a jejich receptory. Hormonální regulace metabolizmu, růstu, rozmnožování a dalších celotělových funkcí. Mezidruhové rozdíly. Všeobecný adaptační syndrom.Blok 6. Imunitní systém (IS). Funkční morfologie, typy imunitních reakcí, buněk a molekul. Buněčné a molekulární interakce. Fylogeneze IS.Blok 7. Funkce oporného a pohybového systému těla. Vnitřní a zevní skelet, svalový systém a jejich orgánová a buněčná stavba. Formy pohybu a jejich buněčné a molekulární mechanizmy. Nervová regulace svalové kontrakce. Nepohybové funkce kosterního svalstva. Mezidruhové rozdílyBlok 8. Dýchací a kardiovaskulární. Orgánové, buněčné a molekulární mechanizmy výměny plynů s okolím a v organizmu. Tělní tekutiny a jejich cirkulace. Funkce srdce a cév. Regulace krevního tlakuBlok 10. Gastrointestinální soustava (GIT) a její orgánová organizace a funkce. Potrava, její složení, příjem, trávení a vstřebávaní. Přeměna látek, anabolické a katabolické procesy. Energetická bilance organizmu. Fylogeneze GIT a mezidruhové rozdíly.Blok 11. Vylučování metabolických zbytků a cizorodých látek. Funkční morfologie vylučovací soustavy a její fylogeneze. Tvorba moči.Blok 12. Rozmnožování živočichů I. Gametogeneza. Buněčné a molekulární aspekty funkce pohlavních orgánů a jejich nervová a hormonální regulace. Rozmnožovací chování živočichů, jeho regulace a sociobiologické aspekty.Blok 13. AktualityNa každý blok bude navazovat laboratorní cvičení formou self-monitorace a procvičování orgánových funkcí pomocí jednoúčelových zařízení a polyfunkčního systému PowerLab, interaktivních PC programů (Oxford University) a simulace ve virtuální realitě (SIMnerve, SIMmuscle, SIMheart, SIM channel, fy Thiema Verlag) a mikroskopické funkční morfologie vybraných orgánů.

Literatura

http://biology.ujep.cz/vyukaHruška M. Fyziologie živočichů a člověka, Gaudeamus, H.K. 1994. Šimek V. et al. Fyziologie živočichů a člověka, P.F., Masarykova Univerzita, Brno. 1996. Romanovský, A. Obecná biologie. 1985. Langmeier M. Praktická cvičení z Fyziologie, Karolinum, Praha 2000. http://www.sci.muni.cz/ksfz/vyuka.htmlSchreiber M. a kol. Funkční somatologie. 1998. SCHMIDT, RF. Fyziologie. Scientia Medica Praha. 1993. Stuart Ira Fox. Human Physiology, WCB McGraw Hill, 1996 and newer Editions. Trojan a kol. Lékařská Fyziologie. Grada 1995/6 nebo 2000. Pokorný J. Přehled Fyziologie člověka I. a II. díl, Karolínum 1995/6 nebo 2001/2002. Ganong W.F. Rewiew of Medical Physiology. 2005. WARD, J., LINDEN, R. Základy fyziologie.Bratislava: Galén,s.r.o. ,2010.164s. ISBN 978 - 80 - 7262 - 667 - 0. Pravda O. a kol. Zoologie 3. díl. 1982.

Požadavky

Zápočet: Ne více než 2 absence, omluvené vážným důvodem. Přehledné vedení protokolů z praktických cvičení. Kladné hodnocení průběžných písemných testů "Příprava na praktikum". Závěrečný zápočtový test (60% úspěšnosti)Zkouška: Krátký přístupový test (60%). Zkouškový test (65%)

Garant

doc. MUDr. Vladislav Mareš, DrSc.

Vyučující

doc. MUDr. Vladislav Mareš, DrSc.doc. MUDr. Vladislav Mareš, DrSc.