Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Inf. technologie v biologických vědách I (KBI / ICT1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBI / ICT1 - Inf. technologie v biologických vědách I, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Kurz je tvořen pracovními semináři, jejichž obsahem bude:Vytvoření přehledu o možnostech dostupných vyhledávačů odborných vědeckých prací (monografie, články).Seznámení se a zvládnutí práce s informačními databázemi (bibliografické plnotextové a citační) - vyhledávání, stahování, práce s citacemi, zasílání alertů, seznámení se s pojmem impakt faktor a jeho význam v oblasti vědy.Vytvoření přehledu o programech k práci s elektronickými bibliografickými záznamy a zvládnutí samostatné práce s programem Zotero (program pro správu osobních bibliografií) při ukládání organizaci a využívání bibliografických záznamů a plných textů elektronických titulů.Tvorba odborného textu pomocí textového editoru a programu Zotero.Teoretické základy přípravy elektronické prezentace (prezentace, poster).Základy zpracování obrazových dat pomocí bitmapového editoru Gimp.Tvorba posteru pomocí programu Scribus.Práce s webovými aplikacemi pro vytváření, sdílení a spolupráci na elektronických dokumentech a projektech (internetové úložiště dat, Disk Google, ukázka práce s programy balíčku Dokumenty Google, práce s Kalendářem Google)Tvorba osobní webové prezentace (vytvoření osobního webu pomocí služby Blogger).

Literatura

Puckett J. Zotero. A Guide for Librarians, Researchers and Educators, ACRL, 2011. Gémy, C. Scribus 1.3.5. Beginner s Guide. Packt Publishing, 2010. Čevela, L. Digitální fotografie v programu GIMP. Computer Press, 2012. Internetové zdroje. http://zotero.orghttp://www.gimp.orghttp://scribus.nethttps://support.google.com/drivehttp://www.citace.comhttp://wokinfo.com/training_support/guidesfactsheetshttp://apps.webofknowledge.comhttp://www.scopus.comhttp://google.com. Šesták, Z. Jak psát a přednášet o vědě. Praha: Academia, 2000. Šesták, Z. Jak psát a přednášet o vědě. Academia 2000, 204 s. ČSN ISO 690. Bibliografické citace. Boldiš, P. Bibliografické citace podle ČSN ISO 690 a ČSN ISO 690-2. Část 1 - Citace: metodika a obecná pravidla. Verze 3.3.(2004). [online]. Dostupné z: . Boldiš, P. Bibliografické citace podle ČSN ISO 690 a ČSN ISO 690-2. Část 2 - Modely a příklady citací u jednotlivých typu dokumentu. Verze 3.0 (2004). [online]. Dostupné z: . Horný, Stanislav. Od DTP k pre-pressu, průvodce světem tvorby dokumentů. Grada, 1997. Horný S. Od DTP k pre-pressu: Průvodce světem tvorby dokumentů. Grada publishing, 1997. Horný, S. Počítačová typografie a design dokumentů. Grada publishing, 1997.

Požadavky

Kontrola zvládnutí obsahu učiva bude provedena závěrečným testem a průběžně formou individuálních prací, dle konkrétního zadání.

Garant

Mgr. Marcel Štofik, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Marcel Štofik, Ph.D.