Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Informační technologie v bio. vědách II (KBI / ICT2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBI / ICT2 - Informační technologie v bio. vědách II, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Kurz je tvořen pracovními semináři, jejichž obsahem bude:Instalace a samostatná práce s programem R a programy, které mohou sloužit na obsluhu programu R nebo psaní skriptů (TinnR a StudioR).Instalace nových programových balíčků a práce s nimi.Práce s nápovědou programu, která má velký význam pro další samostatnou páci s programem.Tvorba skriptů, které jsou základem práce s programem R.Úprava a použití vybraných typů objektů programu, které jsou základem pro manipulaci s daty. Bude mezi ně patřit hlavně vektor, matice (pole), seznam a datová tabulka.Psaní vlastních funkcí a používání cyklů a podmínek využitelných při zpracování dat.Zvládnutí základní a pokročilé grafiky v programu R, ke které patří práce s high-level a low-level grafickými funkcemi. Studenti se naučí vytvářet různé modifikace grafů.Ukázka vybraných postupů pro zpracování a vyhodnocení experimentálně naměřených dat (způsoby vyhodnocení experimentálních dat a závislostí, prokládání křivek, možnosti modelování, popisná statistická analýza).Seznámení se s komerčním programem pro zpracování dat (zkušební verze programu SigmaPlot.) a jeho možnostmi ve srovnání s programem R.

Literatura

Voet D., Voet J. Biochemistry. 3rd Edition. John Wiley&Sons, Ind. 2005. Bergeron B. Bioinformatics Computing. Pearson Education, Inc. 2003. Zvára K. Biostatistika. Karolinum. 2003. Černý, J. Domácí internet. CP Books, 2005. http://biology.ujep.cz/vyuka/Morkes, D. Microsoft Office Access 2003 Podrobná uživatelská příručka. CP Books, 2004. Brož, M. Microsoft Office Excel 2003 Podrobná uživatelská příručka. CP Books, 2004. Městecký, M. Microsoft Office Outlook 2003 Podrobná uživatelská příručka. CP Books, 2004. Magera, I. Microsoft Office PowerPoint 2003 Podrobná uživatelská příručka. CP Books, 2005. Brož, M. Microsoft Office Word 2003 Podrobná uživatelská příručka. Broža P. Notebook Praktická příručka uživatele. CP Books, 2005. Mueller, S. Osobní počítač - hardware, upgrade, opravy. Computer Press, Praha, 2003. Kolektiv autorů. S počítačem do Evropy - ECDL. Computer Press, Brno, 2004. Lindner, P. Myška, M. Tůma, T. Velká kniha digitální fotografie. CP Books, 2005. Long, B. Schenk, S. Velká kniha digitálniho videa. CP Books, 2005. Hlavenka, J. a kolektiv. Velká kniha vypalování CD a DVD. CP Books, 2005. Vodrážka Z. Biochemie, Academia, Praha. 1992. Vodrážka Z., Rauch P., Káš J. Enzymologie. VŠCHT Praha. 1998. Flegr J. Evoluční biologie. Academia Praha, 2005. http://knihovna.vslib.cz/download/R00063-%20Bioinformatika.dochttp://bio.img.cas.cz/VSCHT4-2001/http://biology.ujep.czWhitford D. Proteins: Structure and Function. John Wiley & Sons, Ind. 2005. Rosypal S. a kol. Úvod do molekulární biologie I.-III. Academia, Praha. 2000.

Požadavky

splnění všech požadovaných úloh dle zadání60% úspěšnost v závěrečném testu

Garant

Mgr. Marcel Štofik, Ph.D.