Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět IT v biologických vědách II (KBI / ITBV2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBI / ITBV2 - IT v biologických vědách II, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Kurz je tvořen pracovními semináři, jejichž obsahem bude:- Instalace a samostatná práce s programem R a programy, které mohou sloužit na obsluhu programu R nebo psaní skriptů (TinnR a StudioR).- Instalace nových programových balíčků a práce s nimi.- Práce s nápovědou programu, která má velký význam pro další samostatnou páci s programem.- Tvorba skriptů, které jsou základem práce s programem R.- Úprava a použití vybraných typů objektů programu, které jsou základem pro manipulaci s daty. Bude mezi ně patřit hlavně vektor, matice (pole), seznam a datová tabulka.- Psaní vlastních funkcí a používání cyklů a podmínek využitelných při zpracování dat.- Zvládnutí základní a pokročilé grafiky v programu R, ke které patří práce s high-level a low-level grafickými funkcemi. Studenti se naučí vytvářet různé modifikace grafů.- Ukázka vybraných postupů pro zpracování a vyhodnocení experimentálně naměřených dat (způsoby vyhodnocení experimentálních dat a závislostí, prokládání křivek, možnosti modelování, popisná statistická analýza).- Seznámení se s komerčním programem pro zpracování dat (zkušební verze programu SigmaPlot.) a jeho možnostmi ve srovnání s programem R.

Literatura

http://cran.r-project.org/doc/manuals/R-intro.pdfMurrell, P. R. Graphics, Second Edition. Chapman & Hall/CRC, 2011. http://cran.r-project.org/doc/contrib/CviceniR1.pdfhttp://www.cookbook-r.com/http://www.r-project.org/http://www.sr.bham.ac.uk/~ajrs/R/http://www.statmethods.net/Mittal H. R Graph Cookbook. Packt Publishing, 2011. http://cran.r-project.org/doc/contrib/Verzani-SimpleR.pdf

Požadavky

Kontrola zvládnutí obsahu učiva bude provedena závěrečným testem a průběžně formou individuálních prací, dle konkrétního zadání.

Garant

Mgr. Marcel Štofik, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Marcel Štofik, Ph.D.