Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Obecná zoologie (KBI / K105)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBI / K105 - Obecná zoologie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednáškové konzultační blokyBlok 1 Anatomické části těla živočichů. Buněčná, tkáňová a orgánová stavba organizmu. Přehled orgánů a orgánových systémů a jejich změn v průběhu fylogeneze. Tělní bariery, vnitřní prostředí organizmu a jeho význam. Přehled společných funkcí živočichů a jejich orgánové lokalizace.Blok 2. Mikroskopická a molekulární stavba živočišné buňky (jádro, plazmatická membrána a ostatní membránové organely, cytoskelet, cytozol). Komplexní buněčné funkce (transport látek, receptorový příjem informací, přeměna energie, syntéza bílkovin, dělení a diferenciace buněk, adaptační a reparační procesy, buněčná smrt a její formy).Blok 3. Základní typy a specifika základních živočišných tkání, jejich cyto- & chemoarchitektonika, orgánový výskyt a funkční vlastnosti.Blok 4 Rozmnožování živočichů (nepohlavní a pohlavní způsob, gametogeneza, oplození, blastogeneze a celkové anatomické utváření těla).Seminář 1 (2h) Typy buněk a jejich organel v histol.preparátech a kulturách ve světelném mikroskopu (SVM).Seminář 2 (2h) Pokročilejší metody vizualizace buněčných organel. Práce s ultrastrukturální, imunocytochemickou a mikrokinematografickou obrazovou dokumentací buněk a organel (archiv katedry, interaktivní programy (Galerie Molecular Probes, Harvard Inner Supper aj.).Seminář 3 (2h) Typy živočišných tkání ve SVM v kontextech vybraných orgánů (vč. gonád, gamet a vybraných stádií embryogeneze) a v buněčných kulturách.

Literatura

Nečas O. a kol. Obecná biologie. 2000. Romanovský, A. Obecná biologie. 1985. http://biology.ujep.cz/vyuka/Sládeček F. Rozmnožování a vývoj živočichů. Academia Praha 1986. Junqueira L.C. Basic Histology. 2000. Campbell, N. A.; Reece, J. B. Biologie. 2000. www.lf3.cuni.cz/histologie/materiály/doc/skripta/_02.pdfWolpert L. et al. Principles of Development. 2002. Alberts. Základy buněčné biologie. 1998.

Požadavky

Před každým cvičením krátký písemný test "připravenosti". Minimální účast na 3 konzultacích a cvičeních. Písemný zápočet-limit 60%. Zkouška-písemná, limit 65%. Samostudium: Skripta " Opora OZ", přednáškové prezentace na síti UJEP a ost. níže uvedené zdroje. Domácí úkoly dle zadání

Garant

doc. MUDr. Vladislav Mareš, DrSc.

Vyučující

doc. MUDr. Vladislav Mareš, DrSc.doc. MUDr. Vladislav Mareš, DrSc.