Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Chemie a fyzika živých soustav (KBI / K106)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBI / K106 - Chemie a fyzika živých soustav, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Atributy živých systémůChemické složení živých organismů, Anorganické a organické látky, Biopolymery.2. Chemie a fyzika - základyFyzikální veličiny a měřicí jednotky, Základní chemické zákony, Stavba atomu, Stavba molekul, Hmotnost, množství, složení látek, Třídění látek, Složení soustavy, Roztoky, koncentrace, pH,3. BiomolekulyLipidy - Jednoduché a složené lipidy, Izoprenoidy a steroidy, Biologické membrány, lipoidní micely, model a tvorba membránových struktur, transport membránami.Sacharidy - Monosacharidy a jejich rozdělení, stereoizomerie, Deriváty monosacharidů, alkoholy, glykosidy, estery, Oligo- a polysacharidy, jejich struktura a funkce.Bílkoviny, jejich struktura a funkce - Aminokyseliny, stereoizomerie, kódované a nekódované aminokyseliny, aminokyseliny esenciální, Peptidy, peptidická vazba, sekvence aminokyselin a jejich určení, syntéza peptidů, Fyzikální a chemické vlastnosti bílkovin, Konformace a její stabilita.Nukleové kyseliny - Složení DNA a RNA, báze, nukleotidy a nukleotidy, Biosyntéza a odbourávání, Síly, které podmiňují molekulární struktury, typy interakcí, slabé interakce, třídění van der Walsových systémů, Struktura DNA, primární a sekundární struktura, její parametrizace, Nepravidelné struktury, typologie cirkulární DNA, Faktory ovlivňující tvorbu a stabilitu nelokální NK: vodíkové vazby, stacking interakce, orientace vláken, chemická modifikace, vazba ligandu, chybné párování.4. EnzymyChemická a enzymová katalýza, Koenzymy a prostetické skupiny, Enzymová kinetika, Regulace enzymové aktivity: allosterická, kovalentní modifikace, součinnost enzymů, praktické využití enzymů,5. BioenergetikaEnergetika enzymových reakcí, Makroergické sloučeniny. Respirační řetězec oxidační fosforylace, Metabolismus sacharidů, aerobní glykolýza a dekarboxylace pyruvátu, energetický zisk, Cyklus trikarboxylových kyselin, Anaerobní glykolýza, Pasteurův efekt.V rámci cvičení bude studentům demonstrována propojenost jednotlivých témat (1-5) a jejich důležitost pro pochopení základů moderní biologie. Studentům budou poskytnuty k samostudiu přednášky pro denní studium ChFZS v rámci portálu Moodle. Během semestru budou mít studenti možnosti nejméně dvou testů k ověření si svých výsledků samostudia. Podmínkou k udělení zápočtu bude absolvování znalostního testu.

Literatura

Campbell, N. A.; Reece, J. B. Biologie. 2000. Kotlík, B. Růžičková K. Chemie I. V kostce. Fragment, Havlíčkův Brod 2000, 3. vydání. Vacík J. a kol. Chemie pro gymnázia. SPN Praha 2001. Ledvina M., Stoklasová A. Kompendium středoškolské chemie. Votobia 1997. Alberts. Základy buněčné biologie. 1998.

Požadavky

Minimálně 60% úspěšnost v zápočtovém testu z učiva uvedeného v sylabu k předmětu. Test se skládá z odpovědí na otázky (62%), stručného popisu jevu či obrázku (13%) a výpočtu jednoduchých příkladů - roztoky, pufry, pH atd (25%).

Garant

RNDr. Oldřich Benada, CSc.

Vyučující

RNDr. Oldřich Benada, CSc.