Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ekologie (KBI / K411)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBI / K411 - Ekologie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Sylabus blokové konzultace:1. Historie a definice ekologie, vztah k ostatním vědám, terminologie, rozdělení ekologie2. Organismus a prostředí, abiotické faktory, ekologická valence, adaptace3. Hlavní ekologické faktory a jejich působení na organismus4. Trofické (potravní) vztahy mezi organismy, typy potravních strategií5. Charakteristika a funkce populace (hustota, struktura, růst, dynamika, migralita)6. Interspecifické (mezidruhové), intraspecifické (vnitrodruhové) vztahy mezi organismy7. Typy, struktura a vlastnosti biocenózy (společenstva), dynamika v čase8. Struktura, funkce a základní vztahy v ekosystému, stabilita a rovnováha9. Koncepce biogeografie ostrovů, charakteristika a principy10. Koloběhy látek prvků a tok energie v přírodě, potravní řetězce11. Biogeografické členění zemského povrchu, biosféra a její složky12. Biodiverzita, její složky a možnosti měření, indexy biodiverzity13. Biodiverzita v čase, sukcese a klimax, základy fenologie

Literatura

Losos, B. Ekologie živočichů. SPN Praha, 316 pp. 1984. Begon, Harper a kol. Ekologie, jedinci, populace a společenstva. Nakl. UP Olomouc. UP Olomouc, 1997. Pollock, S. Atlas ohrožených živočichů (The Atlas of Endangered Animals). Praha, NDOP, 64 s., 1995. Kudrna K. a kol. Biosféra a lidstvo. Academia. Praha. 1988. Divigneaud P. Ekologická syntéza. Academia . Praha. 1988. Slavíková J. Ekologie rostlin. SPN. Praha. 1986. Vlasák, P. 1986. Ekologie savců. Academia, Praha. 291 str. Pivnička K. Ekologie. Univerzita Karlova. Praha. 1988. Wilmer P, Stone G., Johnston I. Environmental Physiology of Animals (second edition). Blackwell Publishing, 2 5. Dorst, J. Ohrožená příroda. Praha, Orbis, 1985.

Požadavky

Zkouška ústníKonzultace probíhá formou blokové přednášky se zaměřením na nejvýznamnější aspekty jednotlivých kapitol. Zkouška ve formě ústní zkoušky. Samostudium na základě povinné a doporučené literatury a především studijní opory pro kombinované studium. Náplň konzultace je uvedena v sylabu blokové konzultace.

Garant

Mgr. Karina Šondová, Ph.D.