Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fyziologie rostlin (KBI / K501)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBI / K501 - Fyziologie rostlin, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Rozsah získaných poznatků je vymezen následujícími okruhy: základní struktura a funkce rostlinné buňky; látkové složení a metabolismus rostlinné buňky; vodní režim rostlin; minerální výživa rostlin; fotosyntéza - primární pochody; fotosyntéza - sekundární pochody; dýchání rostlin; transport asimilátů; heterotrofní výživa rostlin; růst a vývoj rostlin - růstové regulátory; vnější faktory růstu a vývoje rostlin; fyziologie klíčení semen, tvorba květů, plodů, semen a hlíz; odpočinek a stárnutí rostlin; pohyby rostlin; explantátové kultury rostlin; fyziologie stresu; genetická podmíněnost fyziologických procesů.Společná konzultace (SK) v rozsahu 8 hodin bude organizována blokově, tj. celkem 1 den v semestru. Předpokládá se, že formou SK bude přednáška s cílem poskytnout základní informace z vybraných témat daných studijními okruhy, především s cílem objasnit náročnější pasáže a vytvořit celkový přehled dostupných zdrojů informací k samostatnému studiu v dílčích okruzích otázek. Pracovní seminář (PS) bude opět organizován blokově, tj. 2 dny v semestru. Cílem tohoto semináře bude poskytnout základní představu o metodikách, využívaných ke studiu některých fyziologických projevů rostlin. Náplní cvičení bude demonstrace a laboratorní experiment v oblasti fluorescenčních, gazometrických, optických a vybraných biochemických metod - měření a interpretace fluorescence chlorofylu; detekce fotosyntetické produkce kyslíku clarkovou elektrodou; izolace, přečištění a spektrofotometrická charakterizace rostlinných barviv; elektroforéza thylakoidních membrán (pouze demonstračně). Účast na pracovním semináři a vypracování protokolu dle zadaných instrukcí je předpokladem k získání zápočtu. Samostatné studium se předpokládá v rámci rozsahu vymezené studijní oporou. Vypracování 1 seminární práce v rozsahu do 10 stran textu v rámci okruhů opor (výběr z volitelných tematických zadání) je podmínkou udělení zápočtu. Příklad možných zadání seminární práce: Vliv těžkých kovů na rostlinný organismus; Problematika využití geneticky modifikovaných rostlin v zemědělství - potenciál a rizika; Vliv nadměrné ozářenosti na fotosyntetický aparát rostlin; Stavba a funkce fotosyntetických anténních komplexů. Kontrola studia je formou ústní zkoušky. Podmínkou ke složení ústní zkoušky je získaný zápočet.

Literatura

Procházka a kol. Fyziologie rostlin, Academia. 2002. http://kfrserver.natur.cuni.cz/cz/index.htmlhttp://www.af.czu.cz/kbfr/cs/download.htmlAmesz at al. Biophysical Techniques in Photosynthesis, Kluwer Academic Publishers, London. 1996. Kováč J. Explantátové kultury rostlin. PF UJEP Ústí nad Labem. 1992. Larcher, W. Fyziologická ekologie rostlin. Academia, Praha. 1988. Procházka a kol. Fyziologie rostlin, Academia. 2002. Hess, D. Fyziologie rostlin. Academia, Praha. 1983. Tůma, J., Tůmová, L. Fyziologie rostlin. Gaudeamus, Hradec Králové. 1998. Hradilík, J. Fyziologie rostlin (návody do cvičení). MZLU, Brno. 1993. Šebánek, J. a kol. Fyziologie rostlin. SZN, Praha. 1983. Kováč, J. Kapitoly z rostlinné fyziologie. PF Ústí n.L.. 1991. Ort D.R. et al. Oxygenic Photosynthesis: The light reactions. Kluwer Academic Publishers, London. 1998. Bacon Ke. Photosynthesis - Photobiochemistry and Photobiophysic, in Advances in Photosynthesis, Volume 10, Kluwer academic publishers. 2002. Smith R.H. Plant tissue culture. Techniques and Experiments (Second edition). Academic Press, Texas. 2000. Walker D. The use of the oxygen electrode and fluorescence probes in simple measurements of photosynthesis. Univesity of Sheffield, England. 1987.

Požadavky

Požadavky k udělení zápočtu:100% účast na laboratorních cvičeních, splnění laboratorních úloh v daném rozsahu a vypracování protokolů. Požadavky ke zkoušce: Splněný zápočet. Znalosti vymezené v sylabech předmětu, zkouška formou testu.

Garant

Mgr. Jan Malý, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Jan Malý, Ph.D.Mgr. Michaela Liegertová