Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fyziologie živočichů a člověka (KBI / K502)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBI / K502 - Fyziologie živočichů a člověka, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Konzultace 1. Přehled funkčních systémů organizmu a jejich hierarchie. Vnitřní prostředí organismu a obecné mechanismy regulace stálosti (homeostázy) jeho chemického složení. Funkce integračních systémů tj. systému nervového, hormonálního a imunitního.Konzultace 2. Dýchací, kardiovaskulární a vylučovací systém a jejich funkční morfologieKonzultace 3. Funkční morfologie zažívacího traktu a přeměna látek v organizmuKonzultace 4. Rozmnožování živočichů. Gametogeneza, funkce pohlavních orgánů a jejich regulace. Rozmnožovací chování živočichů a jeho hormonální regulacePraktikum 1. Procvičenífyziologických projevů nervové buňky (klidový membránový potenciál, akční potenciál, synaptický přenos, reflexy) pomocí interaktivních PC programů, zařízení PowerLab, PC programem ve virtuální realitě simNerve (Thiema Verlag, BRD) a self-monitoringu. Funkční morfologie nervové tkáně a vybraných žláz s vnitřní sekrecí na mikroskopických preparátech.Praktikum 2. Procvičení funkce dýchacího a kardiovaskulárního sytému. Respirometrie, self-monitoring, funkce srdce a krevního tlaku pomocí interaktivních PC programů, zařízením PowerLab a PC programem ve virtuální realitě SimHeart a SimV essel (Thieme Verlag, BRD.Praktikum 3. Praktické procvičení funkční morfologie ledvin savců na mikroskopických preparátech. Principy funkčních testů ledvin. Chemické vyšetření moče. Funkční morfologie gonád a gamet na mikroskopických preparátech

Získané způsobilosti

Připravenost pro Speciální zoologii, speciální fyziologické a patobiologické kurzy.

Literatura

http://biology.ujep.cz/vyukaHruška M. Fyziologie živočichů a člověka, Gaudeamus, H.K. 1994. Langmeier M. Praktická cvičení z Fyziologie, Karolinum, Praha 2000. http://www.sci.muni.cz/ksfz/vyuka.htmlSchreiber M. a kol. Funkční somatologie. 1998. SCHMIDT, RF. Fyziologie. Scientia Medica Praha. 1993. Šimek V. et al. Fyziologie živočichů a člověka, P.F., Masarykova Univerzita, Brno. 1996. Stuart Ira Fox. Human Physiology, WCB McGraw Hill, 1996 and newer Editions. Trojan a kol. Lékařská Fyziologie. Grada 1995/6 nebo 2000. Romanovský, A. Obecná biologie. 1985. Pokorný J. Přehled Fyziologie člověka I. a II. díl, Karolínum 1995/6 nebo 2001/2002. Ganong W.F. Rewiew of Medical Physiology. 2005. WARD, J., LINDEN, R. Základy fyziologie.Bratislava: Galén,s.r.o. ,2010.164s. ISBN 978 - 80 - 7262 - 667 - 0. Pravda O. a kol. Zoologie 3. díl. 1982.

Požadavky

Průběžně zadávání domácí úkoly, vyžadující kombinaci získávaných poznatků. Ověřování průběžného studia krátkým písemným testem před každým cvičením. Zápočet poznávací a písemný test-limit 80%, účast 65%. Zkouška-písemná, limit 65%. Samostudium: Skripta " Opora OZ", vč. cvičných otázek, přednáškové prezentace na síti UJEP a ost. níže uvedené zdroje.

Garant

doc. MUDr. Vladislav Mareš, DrSc.

Vyučující

doc. MUDr. Vladislav Mareš, DrSc.doc. MUDr. Vladislav Mareš, DrSc.