Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Antropologie a genetika člověka (KBI / K506)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBI / K506 - Antropologie a genetika člověka, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. hominidé - místo v systému, hominidé - místo v čase, mozek, bipedie, ruka; druhy v čase, co říkají nástroje; druhy v prostoru; Out of Africa, současný náhled na fylogenezi2. první primáti, modely evoluce, vznik a vývoj člověka v závislosti na zevním prostředí, vznik bipedie a její důsledky, mozek v evoluci savců a primátů, nejstarší hominidé, Sahelanthropus, Orrorin, Kenyanthropus, ardipitéci a australopitéci, jejich tělesné vlastnosti, životní styl a evoluční osud, Homo habilis, potravní strategie, tělesné vlastnosti habilínů, prvé nástroje, silová nekrofágie, sdílení potravy a změny v reprodukční strategii3. H. ergaster, H. erectus, H. heidelbergensis, Homo ergaster - nová tělesná konstrukce, lepší termoregulace, počátky lovu, ven z Afriky. Homo erectus - osídlení Starého světa a ovládnutí ohně, tělesné vlastnosti a variabilita, životní styl, industrie, evoluční osud. Homo heidelbergensis - směs znaků a verbální komunikace, morfologická charakteristika, kultura a životní styl, vývoj v Africe a v Evropě.4. Homo neanderthalensis - tělesné vlastnosti a prostředí, lovecká společnost, životní styl, sociální organizace, zdravotní stav a délka života, smrt a rituál, evoluční osud.5. Anatomically Modern Human: Homo sapiens idaltu, H.s.palestinensis a H.s.sapiens, tělesné vlastnosti, proměny v čase, životní styl a sociální organizace, zdravotní stav a délka života, kultura a umění, abstraktní myšlení, významné moravské a české nálezy,6. Děnisovian, Homo florensis. Teorie mysli, řeč, smích, hudba, kultura, náboženství7. Osídlení Nového světa: cesta Asií a molekulárně genetické doklady, osídlení Austrálie a důsledky, osídlení Ameriky a vznik paleoindiánských kultur, molekulárně genetické doklady původu indiánů, jazyky původních obyvatel Ameriky, kdo byli nejstarší dobyvatelé, osídlení Oceánie, vznik zemědělských společenstev, domestikace.8. Ekologie člověka: vliv abiotických faktorů na člověka, vliv biotických faktorů na člověka, úvod do geografie nemocí, vliv faktorů prostředí na ontogenetický vývoj9. Člověk v ekosystémech a ekologie výživy, biologické adaptace na prostředí, reprodukční sociokulturní adaptace10. Ekogenetika člověka: význam geneticky zakódovaných adaptací, polymorfismus a polytypismus, typy přírodního výběru, polymorfismy enzymatické, biochemické, metabolické (detoxikace xenobiotik, mutagenů, karcinogenů, metabolisace léků atd.), LDL receptory, lipoproteinové alotypy, hemoglobinopatie a malárie, příklady ekogenetických markerů11. Variabilita znaků a její příčiny: krevní skupiny, haptoglobiny, imunoglobuliny, HLA systém, isoenzymy, fyziologická variabilita, morfologická variabilita - rozdíly mezi populacemi, vztah k prostředí a příčiny vzniku (ekologické a jiné)12. Ontogeneze člověka: ontogenetický vývoj člověka, řízení a dědičnost růstu, hodnocení růstu a jeho poruchy

Literatura

Wells S. Adam a jeho rod. Genetická odysea člověka. Dokořán a Argo, Praha 2005. Wolf, J. Antropologie pro každý den. Arsci, Praha, 2004. Hauspie R.C., Cameron, N., Molinari, L. Cambridge Univ.Press, Cambridge 2004. Bárta M. a kol. Kolaps a regenerace: cesty civilizací a kultur. Academia 2015. Malina J. Mluvící prahrnec a jiné prapříběhy. CERM, Brno, 2012. Sedlák K., Tomšíčková M. Nebezpečné infekce zvířat a člověka. Scientia, Praha 2006. Šerý, V. Nemoci na Zemi. Academia, Praha 1979. Vančata V. Paleoantropologie - přehled fylogeneze člověka a jeho předků.In.:Panoráma. 2003. Novotný V. Papuánské polopravdy, druhé rozšířené vydání. 2010 Dokořán, Praha. Svoboda J.A. Počátky umění. Academia, Praha, 2011. Šmahel Z. Principy, teorie a metody auxologie. Karolinum, Praha 2001 (skriptum). Soukup, V. Přehled antropologických teorií kultury. Portál, Praha, 2000. Sykes, B. Sedm dcer Eviných Paseka, Praha 2004. Drozdová E. Základy antropometrie. MU Brno 2003. www.osel.czŠmahel Z. Evoluce rodu Homo I-VI: ŽIVA 2003: str. 37-40, 84-88, 134-136, 181-184, 227-231, 275-280. Relichová J. Genetika pro antropology. MU Brno 2002. NUSSBAUM, R.; MCINESS, R., R.; WILLARD, H., F. Klinická genetika. Praha: Triton, 2004. 426s. ISBN 80-7254-475-6. Svoboda J. Předkové. Evoluce člověka, Academia 2013. Šmahel Z. Příběh lidského rodu. MZM Brno, 2005. Dunbar R. Příběh rodu Homo. Academia, Praha 2009. Pritchard, D. J., Korf, B. R. Základy lékařské genetiky. Galén, Praha 2007.

Požadavky

Uskuteční se seminář, na kterém budou posluchači seznámeni s tématy 1-6. Industrie, umění, významné české a moravské nálezy studenti dostudují podle poskytnutých zdrojů. Kapitolu Teorie mysli, řeč, smích, hudba, kultura, náboženství a témata 8 a 9 (ekologie) dostudují samostatně podle poskytnutých zdrojů a doporučené literatury.Uskuteční se jedna konzultace, na které budou probrána stěžejní témata genetiky člověka (metody genetické analýzy v humánní genetice; prenatální genetická diagnostika a genetické poradenství; genetická podmíněnost a charakteristika vybraných dědičných chorob; aplikace genetiky člověka v antropologii).

Garant

doc. RNDr. Eva Jozífková, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Jan Ipser, CSc.doc. RNDr. Eva Jozífková, Ph.D.RNDr. Jan Ipser, CSc.doc. RNDr. Eva Jozífková, Ph.D.