Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět PVK - Úvod do biologie (KBI / K591)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBI / K591 - PVK - Úvod do biologie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.- 2. Obecné znaky a organizace biologických systémů.Atributy živých systémů; biologický systém jako otevřený systém (hmotný, termodynamický, informační, adaptivní, autoregulační, evolvující). Metody a principy klasifikace biologických systémů. Látkové složení živých systémů; biomakromolekuly - struktura a funkce.3. - 5. Obecná biologie buňky.Struktura prokaryotické a eukaryotické buňky; základní druhy eukaryotických buněk (rostlinná, houbová, živočišná). Obecná struktura buňky; membránový systém buňky a jeho funkce; buněčné organely a jejich funkce; buněčný metabolizmus - obecná charakteristika základních typů. Základní genetické procesy v buňce (replikace, transkripce, translace) a jejich regulace. Buněčný cyklus, buněčné dělení (binární, mitotické, amitotické, meiotické). Diferenciace a specializace buněk. Rekogniční a regulační buněčné děje.6. Obecná charakteristika prokaryot, virů, viroidů a virusoidů.Základní charakteristika, struktura a životní děje; ekologie a evoluce bakterií a virů; horizontální přenos genetické informace.7. - 8. Obecná charakteristika rostlin.Struktura rostlinné buňky; funkce organel v rostlinné buňce; fotosyntéza. Obecné znaky rostlin a jejich životních projevů.9. - 10. Obecná charakteristika živočichů.Struktura živočišné buňky; funkce organel v živočišné buňce. Obecné znaky živočichů a jejich životních projevů.11. Obecná charakteristika vývoje biologických systémůObecné znaky a projevy ontogeneze, fylogeneze a evoluce biologických systémů.12. Organizmy a prostředí.Základní ekologické pojmy; základní typy vztahů mezi organizmy navzájem a mezi organizmy a prostředím.13. - 14. Základní laboratorní metody v biologii.Principy vybraných laboratorních metod (mikroskopie, cytochemické a histochemické metody, ELISA, RIA, chromatografie, spektrofotometrie, elektroforéza, elektroforéza, PCR, sekvenování)

Literatura

http://biology.ujep.cz/vyuka/nullRosypal a kol. Nový přehled biologie. 2003. Rosypal S. a kol. Nový přehled biologie. 2003. Nečas O. a kol. Obecná biologie. 2000. Nečas O. Obecná biologie. 2001. http://biology.ujep.cz/vyuka/Voet D., Voetová J. G. Biochemie. Victoria publishing, Praha , 1995. Dostál J., Pavlová H., Slanina J., Táborská E. Biochemie pro bakaláře, LF MU Brno, 2003. 2003. Kubišta V. Buněčné základy životních dějů. 1998. Kubišta V. Buněčné základy životních dějů. 1998. Rosypal S. a kol. Fylogeneze, systém a biologie organismů. SPN Praha, 1992. Alberts. Základy buněčné biologie. 1998. Alberts, B. a kol. Základy buněčné biologie. Espero Publishing, Ústí nad Labem., 1998.

Požadavky

vypracování seminární práceúspěšné absolvování zápočtového testu (správné řešení minimálně z 60%)Pozn.: v případě neúspěchu je možné zápočtový test dvakrát opakovat.

Garant

RNDr. Jan Ipser, CSc.

Vyučující

RNDr. Jan Ipser, CSc.