Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Biologie půdních mikroorganismů (KBI / N015)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBI / N015 - Biologie půdních mikroorganismů, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod (2 hodiny)Proč nás zajímá biologie půdy? Kolik půdy máme k dispozici, jaké plodiny na ní pěstujeme a jak jejich pěstování půdu ohrožuje. Zemědělská půda v ČR a na planetě Zemi. Jak si jako společnost půdy vážíme a jak ji hodnotíme a oceňujeme.Vlastnosti půdy (2 hodiny)Pedologie. Vznik a vývoj půd. Klasifikace půd. Půdní druh, půdní typ. Hodnocení zrnitostního složení půdy. Půdní profil, půdní horizonty.Abiotické složky půdy I. - Jílové minerály (2 hodiny)Vznik a struktura jílových minerálů. Význam pro funkci půdního sorpčního komplexu.Abiotické složky půdy II. Humus a další formy organické hmoty (2 hodiny)Vznik a vývoj humusu, úloha půdních organismů. Frakcionace humusu. Fyzikálně-chemické vlastnosti humusu. Pufrační schopnost humusu. Půda a globální geochemický cyklus uhlíku.Abiotické složky půdy III. Voda (3 hodiny)Půdní vlhkost. Vodní potenciál a jeho složky. Kapilarita a porozita půdy. Retenční čáry vlhkosti. Hydrolimity a význam dostupnosti vody pro půdní organismy. Tenzometr a jeho funkce.Půdní organismy a hlavní minerální živiny (4 hodiny)Dostupné přírodní zdroje dusíku, fosforu a draslíku. Osud N, P a K v půdách. Formy dusíku v půdě. Biologická fixace molekulárního dusíku, nitrogenázový komplex. Diazotrofní organismy. Haber-Boschova syntéza jako průmyslová alternativa biologické fixace molekulárního dusíku.Půdní bakterie (3 hodiny)Genetická diverzita společenstva půdních baktérií. Bakteriální společenstvo a pH půdy. Rhizosféra a rhizosférní efekt. "Plant growth promoting rhizobacteria". "Mycorrhiza helper bacteria".Půdní houby (4 hodiny)Rozklad rostlinného opadu houbami. Lignocelulóza jako hlavní zdroj humusu: humifikace. Rozklad posklizňových zbytků a humus v zemědělských půdách. Symbióza hub s rostlinami a živočichy. Biotechnologický potenciál zcukřování celulózy enzymy hub.Půdní fauna (3 hodiny)Trofické úrovně a trofické sítě. Predace. Tok energie komplexním společenstvem půdních organismů. Ekologická nika. Vztah mezi produktivitou ekosystému a diverzitou a stabilitou půdních mikrobiálních společenstev. Rozmělňovači ("transformátoři") opadu a ekosystémoví inženýři. Fekální pelety.Využití půdy (3 hodiny)Produkční zátěž. Riziko degradace půdy. Intenzívní, organické, integrované a extenzívní zemědělství. Zhutnění půdy. Energetická bilance zemědělské výroby. Může zemědělství produkovat "čistou energii?"

Literatura

Gryndler M. Život v půdě: podpůrný text k přednášce. 2011. Rejšek K, Gryndler M, Miko L, Šantrůčková H. Život v půdě 1. Vesmír 85(4): 212-219. 2006. Rejšek K, Gryndler M, Miko L, Šantrůčková H. Život v půdě 2. Vesmír 85(5): 284-290. 2006. Rejšek, Klement ; Matějů, L; Čtyřoká, J. Biologie půd. In: HAUPTMAN, I. -- KUKAL, Z. -- POŠMOURNÝ, K. Půda v České republice. 1. vyd. Praha: MŽP ČR a MZe ČR, s. 85-105. 2009. ISBN 80-7360-456-6.http://ekologie.upol.cz/ku/ekzivo/prezentace/Zivot_v_pude.pdf

Požadavky

Zkouška ústní

Garant

doc. RNDr. Milan Gryndler, CSc.

Vyučující

doc. RNDr. Milan Gryndler, CSc.