Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vědecká komunikace v biologii (KBI / N021)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBI / N021 - Vědecká komunikace v biologii, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

(1) Seznámit studenty s principy získávání vědeckých biologických poznatků a jejich předávání/komunikaci klasickými a moderními informačními médii.(2) Poskytnout přehled o uchovávání získaných poznatků formou tištěných a počítačových médií a jejich praktickém používání.(3) Seznámit s formami osobní komunikace formou seminářů, workshopů, konferencí, kongresů apod.(4) Ukázat a procvičit zásady a techniky přípravy ústních sdělení, posterů, časopiseckých či knižních publikací a patentů(5) Osvětlit význam recenzních řízení příspěvků zaslaných k publikací do odborných médií.(6) Seznámit studenty se současnými trendy evaluace publikačních médií scientometrickými kriterii.(7) Ukázat možnosti získávání financí pro vědeckou práci z veřejných a soukromých zdrojů (grantové agentury ČR a Programy EU, nadace apod).

Literatura

ŠILHÁNEK, J. Chemické informatiky. Praha: VŠCHT, 2002. Greenhalgh T. Jak pracovat s vědeckou publikací, Grada. 2003. http://biology.ujep.cz/vyuka/Hall G.M. Jak připravit úspěšnou přednášku, Galen. 2006. Mandel S. Jak úspěšně vystupovat. Linde, Praha. 1993. Šalda J. Od rukopisu ke knize a časopisu. SNTL, Praha. 1983. Špunda M. a kol. Zdravotnická informatika, Karolinum. 2007. http://cs.wikipedia.org/wiki/Impakt_faktorhttp://en.wikipedia.org/wiki/List_of_scientific_journals_in_biologyhttp://knihovna.prf.cuni.cz/index.php?kterou=http://.prf.cunihttp://www.jyi.org/http://www.library.uiuc.edu/bixHubáček J. Jak mluvit a přednášet. Profil, Ostrava. 1983. Čmejrková S., Daneš F., Světlá J. Jak napsat odborný text. Leda, Praha. 1999. Daníčková S. Skrytá poselství vědy, Academia Praha. 2009.

Požadavky

Studenti vypracují návrh posterové prezentace ze zadaných výsledků, v mateřském jazyce s anglickým souhrnem. Provedou scientometrické zhodnocení zadaného konkrétního článku (evidence a "ranking" daného publikačního média v databázích, citační odezva článku a autora). Provedou rozbor předloženého, záměrně "mutovaného" manuskriptu, vyhledají záměrné nedostatky a doporučí, nebo zamítnou k publikaci. Seznámí se s formuláři pro žádost o finanční podporu vybraných grantových agentur ČR.

Garant

doc. RNDr. Jaromír Hajer, CSc.

Vyučující

doc. RNDr. Jaromír Hajer, CSc.doc. RNDr. Eva Jozífková, Ph.D.Mgr. Jan Malý, Ph.D.doc. RNDr. Jaromír Hajer, CSc.doc. RNDr. Eva Jozífková, Ph.D.Mgr. Jan Malý, Ph.D.