Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Geobotanika (KBI / N025)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBI / N025 - Geobotanika, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášková témata:Předmět geobotaniky, historie a základní pojmy a termíny. Složení a struktura rostlinného společenstva. Druhy a jejich populace, růstové a životní formy rostlin; vertikální a horizontální struktura vegetace, sezónní změny. Analýza a popis rostlinných společenstev; hustota, početnost, pokryvnost, biomasa atd. populací rostlin; hranice rostlinných společenstev. Základy syntaxonomie, klasifikace a ordinace. Vegetační jednotky a principy jejich vymezování. Syntéza fytocenologických dat, možnosti jejich zpracování. Faktory prostředí ovlivňující vegetaci. Makro-, mezo- a mikroklima, reliéf krajiny, teplotní, srážkový a světelný režim, ovzduší, oheň, půdní poměry (fyzikální i chemické), biotické faktory, vliv člověka. Účast vegetace v cyklech hlavních biogenních prvků. Změny vegetace v prostoru a v čase; primární a sekundární sukcese, klimax. Rozšíření rostlinných společenstev v krajině: výšková stupňovitost, areály rostlinných společenstev. Mapování vegetace. Vegetace Střední Evropy, včetně České republiky.Cvičení proběhne formou 3denní exkurze.den: Krušné hory: acidofilní bučiny, kulturní a klimaxové smrčiny, horské louky, rašeliniště.2. a 3. den: České středohoří, dolní Poohří a přilehlá území: květnaté bučiny, dubohabřiny, acidofilní a termofilní doubravy, lužní lesy; xerofilní trávníky, opukové stráně, lemová společenstva, sukcese dřevin na úhory; společenstva teplomilných plevelů; slaniska.

Literatura

Slavíková J. Ekologie rostlin. SPN. Praha: 366. 1986. Kovář P. Geobotanika. Úvod do ekologické botaniky. - Karolinum Praha 2002. Moravec J. a kol. Fytocenologie. (Nauka o vegetaci.) - Academia Praha 1994. Prach K. (2001). Úvod do vegetační ekologie (geobotaniky). Jihočeská univerzita, České Budějovice (scriptum). Chytrý M. a kol. Vegetace České republiky. 1., 2. - Academia Praha 2009.

Požadavky

Předpokládají se znalosti z obecné botaniky a fylogeneze a systému vyšších a nižších rostlin

Garant

doc. RNDr. Karel Kubát, CSc.

Vyučující

doc. RNDr. Karel Kubát, CSc.doc. RNDr. Karel Kubát, CSc.