Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vybrané kapitoly z etologie bezobratlých (KBI / N030)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBI / N030 - Vybrané kapitoly z etologie bezobratlých, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky budou zaměřeny na tato témata:Smyslové orgány a chování vybraných skupin živočichů (Cnidaria, Ctenophora, Platyhelminthes, Gastrotricha, Rotatoria, Annelida, Crustacea, Chelicerata, Insecta, Mollusca). Chemoreceptory; chemické podněty, jako impulz pro "searching bahaviour". Mechanoreceptory, světločivné orgány, typy chemoreceptorů. Smyslové orgány a kontrola létání hmyzu.Chování související se získáváním potravy (Platyhelminthes, Crustacea, Onychophora, Tardigrada, Diplopoda, Arachnida, Insecta).Chování související s reprodukcí: Epigamní chování, páření a jeho stimulace, kopulace, formy přenosu spermií. Agonistické chování.. Svatební dary a jejich význam. Sexuální kanibalismus a jeho formy u arachnid a hexapod.Péče o potomstvo: Kladení vajíček (Chilopoda, Arachnida, Insecta), péče o mláďata (Crustacea, Chilopoda, Arachnida, Insecta). Kokony.Defenzívní chování. Ochranné zbarvení. Mimikry.

Literatura

Barth F.G. A Spider´s World - Senses and Behavior. Springer 2001. Dawkins M.S. Animal Behaviour. Design and analysis of quantitative data. Oxford University Press 2007. Doporučená periodika (zdroje pro seminární práce): Animal Behaviour. Academic Press. Elsevier Science. Acta Ethologica. Springer Berlin/Heidelberg. Behavioral Ecology & Sociobioloy. Springer Berlin/Heidelberg. Behavioral Ecology. Oxford University Press. Animal Cognition, Springer Berlin/Heidelberg. Behaviour, Brill Academic Publishers. Ethology, Ecology & Evolution, Universita degli Studi di Firenze. Journal of Ethology, Springer Japan. Balsamo M. et. al. Ecology and ethology of protozoans and invertebrates. Italian Journal of Zoology 53 (4). Taylor & Francis, 1981 str. 75 - 82. http://dx.doi.org/10.1080/11250008609355543. Sanderson E. D., C.F. Jackson, C. Fuchs. Entomology. Insect Life and Behavior. Research & Education Association 2001. 350 s. McGavin G.C. Essential Entomology. Oxford University Press 2003. Komárek S. Mimikry, aposematismus a příbuzné jevy. Dokořán 2004. Tait N.N. and D.A. Briscoe. Sexual head structures in the Onychophora: unique modifications for sperm transfer. Journal of Natural History, 24:1517-1527, 1990. Preston-Mafham R. and Preston-Mafham K. The encyclopedia of land invertebrate behaviour. MIT Press, Cambridge, Massachusetts 1993.

Požadavky

Podmínkou pro zapsání tohoto předmětu je předchozí absolvování kurzu zaměřeného na zoologii bezobratlých živočichů. Kurz je vhodný především pro studenty, kteří jsou , či hodlají být, profesně orientováni na zoologii, a dále pak pro ty posluchače, jejichž magisterská závěrečná práce bude zaměřena na etologii, zoologii či ekofyziologii živočichů. Pro tuto část studentů jsou " Vybrané kapitoly z etologie bezobratlých" vhodnou a doporučenou teoretickou průpravou

Garant

doc. RNDr. Jaromír Hajer, CSc.

Vyučující

doc. RNDr. Jaromír Hajer, CSc.