Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Algologie (KBI / N036)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBI / N036 - Algologie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky budou zaměřeny na témata:1. Základní rozdělení (Prokarya, Eukarya); vývojové aspekty; označení sinic a řas dle Mezinárodního kódu botanické nomenklatury; hlavní systematické skupiny sinic a řas.2. Prokarya (charakteristika): říše Bacteria, oddělení Cyanobacteria (Sinice), morfologie buněk a vláken, systém skupiny, výskyt, toxicita3. Eukarya (charakteristika): hlavní říše , přehled oddělení řas patřících do této skupiny a jejich charakteristika4. Oddělení Euglenophyta, Dinophyta, Chlorarachniophyta : základní charakteristika, systematika a hlavní zástupci,ekologie, toxicita5. Oddělení Cryptophyta a Heterokontophyta: charakteristika, morfologie, systém a hlavní zástupci, výskyt6. Oddělení Glaucophyta a Rhodophyta: charakteristika, morfologie, systém a hlavní zástupci, výskyt7. Oddělení Chlorophyta a Charophyta: charakteristika, morfologie, systém a hlavní zástupci, výskyt8. Ekologie sinic a řas, jejich význam jako indikátorů kvality prostředí

Literatura

Kalina T., Váňa J. Sinice, řasy, houby, mechorosty a podobné organismy v současné biologii. -Karolinum Praha, 2005. 606p. Studijní opora/text : dostupný na webu katedry biologie. Kalina T. Systém a vývoj sinic a řas.- UK Praha. 1994. Wolowski K., Hindák F. Atlas of Euglenophytes. - VEDA Bratislava, 2005. 136p. Hindák F. Colour atlas of Cyanophytes. - VEDA Bratislava, 2008. 253p. Hindák F. a kol. Kĺúč na určovanie výtrusných rastlín. I.diel Riasy - SPN Bratislava, 1975. 396p. Fott B. Sinice a řasy. - Academia Praha, 1967. 515p. Hindák F.,ed. Sladkovodné riasy. - SPN Bratislava, 1978. 724p.

Požadavky

Předpokládá se znalost biologie nižších rostlin.

Garant

RNDr. Blanka Desortová, CSc.

Vyučující

RNDr. Blanka Desortová, CSc.