Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do etologie člověka a evol. psych. (KBI / N040)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBI / N040 - Úvod do etologie člověka a evol. psych., Přírodovědecká fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Proč biologie ovlivňuje chování člověka. Počátky etologie jako oboru (vliv kultury na názor, od pověry k statistice, objevy Lorenze a dalších), vznik sociobiologie, etologie člověka a evoluční psychologie.2. Evoluce chování. Emoce a "rozum". Kulturní nános. Metody výzkumu chování člověka.3. Signály a komunikace. Zvuk, pach, dotyk, optický vjem. Vnímání signálu. Klamné a pravdivé signály. Metakomunikace. Význam vnímání pachu u člověka. Feromony. Význam dotyku. Mimoslovní komunikace člověka, příklady, "markry". Kulturně odlišné projevy.4. Řeč, jazyk. Sociální funkce jazyka.5. Genetika chování a ontogeneze. Chování dědičné, vrozené, získané. Vrozené versus naučené. Socializace, následky separace, vliv prostředí. Sociální (kulturní) transmise chování. Intergenerační negenetický přenos chování. Tradice. Kultura a kulturní evoluce.6. Učení a hra. Kognitivní schopnosti, paměť. Učení v ontogenezi. Hravé chování. Hra v ontogenezi. Srovnání s jinými primáty.7. Sociální chování I. Přírodní selekce a sociální chování (altruismus, kooperace, kin selection), vztah k příbuzným, Hamiltonovo pravidlo, spolupráce x sociální parazitismus. Struktura society, význam a výhody society. Koalice, boj, ritualizovaný boj. Agrese, snižování a zvyšování agresivity, markry, předpokládané reakce. Teritorium. Války, násilí.8. Sociální chování II. Hierarchie. Faktory ovlivňující postavení v hierarchii. Vliv na reprodukci. Komunikace v hierarchické struktuře. Psychosociální stres, biologické podklady domácího násilí, šikany. Markry submisivity a dominace. Předpokládané reakce na základě submisivity a dominance.9. Reprodukce. Atraktivita. Fáze reprodukčního chování. Mimoslovní komunikace při dvoření člověka. Reprodukční strategie a taktiky (muži versus ženy, geny a zdroje, sexy sons, EPC, válka spermií, znásilnění, hlídání partnera - žárlivost).10. Alternativní reprodukční chování, homosexualita, sexuální variace. Vliv biologických a kulturních podmínek na reprodukci mužů a žen. Manželství a dědictví. Menopauza.11. Rodičovské chování. Strategie, rodičovská investice, poměr pohlaví. Vliv prostředí. Infanticida. Péče o potomstvo, parent-offspring konflikt, offspring-offspring konflikt u člověka. Chování dítě - matka, societa.12. Zajišťující chování (maitenance behaviour). Poruchy chování. Význam pochopení přirozeného chování člověka, příklady.

Literatura

Ridley, M. Červená Královna. Sexualita a vývoj lidské přirozenosti. Mladá Fronta, Praha 1999. Veselovský, Z. Etologie. Biologie chování zvířat. Academia, Praha, 2005. Barrett L., Dunbar R., Lycett J. Evoluční Psychologie Člověka. Praha: Portál 2007. Buss, D.M. Evolutionary psychology. The new science of the mind. Allyn & Bacon, Boston 1999. Lorenz K. Hovořil se zvěří, s ptáky a rybami. Granit, Praha, 1983. MICHEL, G. F., MOOREOVÁ, C.L. Psychobiologie. Praha: Portál, 1999. ISBN 80-7178-116-9.Fraňková, S., Klein, Z. Úvod do etologie člověka. HZ systém, Praha 1997. Fox, K. Watching the the English The Hidden Rules of English Behaviour. Hodder & Stoughton, London 2005.

Požadavky

Zkouška bude probíhat formou testu.

Garant

doc. RNDr. Eva Jozífková, Ph.D.

Vyučující

doc. RNDr. Eva Jozífková, Ph.D.