Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Neuroetologie (KBI / N042)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBI / N042 - Neuroetologie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1) Behaviorální vědy a jejich vývoj, pozice neuroetologie, definování a obsah oboru.2) Východiska: schopnosti NS, etologická koncepce řízení chování, neurobiologie3) Stavba a funkce NS v živočišné říši4) Smyslové orgány a příjem informace, vedení a zpracování informace, neuronální sítě.5) Senzorické mechanismy: lokalizace a identifikace podnětu u sluchového systému6) Lokalizace a identifikace podnětu u zrakového systému, orientace v magnetickém poli.7) Motorické systémy: kontrola svalu a reflex, koordinovaný pohyb8) Rozlišení vlastního a cizího pohybu, hlasové projevy, ptačí zpěv.9) Motivace, selektivní pozornost, filtrování podnětů.10) Druhy učení, habituace, podmiňování, "vyšší" formy, fyziologické mechanismy učení11) Druhy paměti, učení a vývoj mozku v postnatálním období, učení zpěvu u ptáků.12) Interakce a komunikace, vztah dravec-kořist: echo orientace u netopýrů, echo orientace u delfínů, přizpůsobení kořisti k rozpoznání predátora.

Literatura

Veselovský, Z. Etologie. Biologie chování zvířat. Academia, Praha, 2005. Lorenz K. Základy etologie. Srovnávací výzkum chování. Academia Praha 1993. Bischof H.-J. Neuroethologie. Eugen Ulmer, 1989. Bradbury J.W., Vehrencamp S. Principles of Animal Communication. Sinauer, 1998.

Garant

doc. RNDr. František Sedláček, CSc.

Vyučující

doc. RNDr. František Sedláček, CSc.