Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ekofyziologie (KBI / N051)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBI / N051 - Ekofyziologie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Ekofyziologie jako věda zabývající se hranicemi odolnosti druhů, které umožňují porozumět jejich rozšíření ve vztahu k abiotickým podmínkám, obor zabývající se zkoumáním vnějších vlivů na organismy2. Prostředí organismů, ekologické faktory (abiotické x biotické), typy klimatu. Terestrické a akvatické biomy4. Prostor jako zdroj, formy výživy organismů5. Ekologická fyziologie živočichů studující změny fyziologických vztahů vznikajících vlivem působení faktorů vnějšího prostředí na živočišné organismy.6. Faktory počasí v ekologii7. Ekofyziologie a srovnávací fyziologie živočichů, hlavně fyziologických procesů spojených s přeměnou energie v organismu (trávení, metabolismus, energetická bilance) a vliv abiotických faktorů (teplota, složení půdního vzduchu) na tyto procesy8. Ekofyziologie populací, jejich charakteristiky a vlastnosti (hustota, rozmístění, struktura, natalita, migralita, růst a dynamika), terminologie9. Ekofyziologie společenstev, jejich charakteristiky a vlastnosti (hustota, abundance, produkce, dominance, prezence a absence, frekvence, konstance, fidelita, koordinance).10. Biodiverzita, její složky, indexy11. Ekosystém, jeho struktura a funkce. Energetika ekosystémů12. Biosféra, koloběhy nejvýznamnějších prvků v přírodě. Toky energie v ekosystémech13. Experimentální ekofyziologie. Diskuze a závěr.

Literatura

Kudrna K. a kol. Biosféra a lidstvo. Academia. Praha. 1988. Losos, B. Ekologie živočichů. SPN Praha, 316 pp. 1984. Begon, M., Harper, J.L., Townsend, C.R. Ekologie- jedinci, populace a společenstva. Vydavatelství Univerzity Palackého, Olomouc. 1997. Slavíková J. Ekologie rostlin. SPN. Praha: 366. 1986. Vlasák, P. 1986. Ekologie savců. Academia, Praha. 291 str. Pivnička K. Ekologie. Univerzita Karlova. Praha. 1988. Jeník J. Ekosystémy. UK Praha. 1995. Penka M. Základy ekofyziologie rostlin. SPN Praha, 1990.

Požadavky

Student je povinen absolvovat povinnou docházku. Kurz je ukončen závěrečným písemným testem, úspěšné zvládnutí kurzu je zakončeno zápočtem.

Garant

Mgr. Karina Šondová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Karina Šondová, Ph.D.