Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fauna ČR (KBI / N052)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBI / N052 - Fauna ČR, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Předmět tvoří v navazujícím, magisterském studiu biologie, cyklus přednášek, zaměřených na tyto hlavní tématické celky:1. Holarktis a fauna ČR. Většina fauny pochází až ze čtvrtohor (bobrovití, rejskovití, kaprovití) V tomto území se nachází ČR (palearktická oblast, eurosibiřská podoblast., provincie listnatých lesů).2. Arboreální faunistické prvky. Boreální prvky. Mediteránní prvky fauny ČR.3.Přehled fauny bezobratlých živočichů a obratlovců na území České republiky v kontextu s faunou střední Evropy.4. Druhy původní, introdukované, vymizelé a invazní a jejich areál v Evropě, rozšíření v ČR, míra jejich ohrožení a ochrana.5.Červené seznamy druhů, žijících na území ČR a jejich legislativní ochrana.6. Fauna CHKO České středohoří a fauna chráněných území Krušných hor.

Literatura

Hudec K. Příroda České republiky - Průvodce faunou. Academia 2007, 440 s. Buchar J. Zoogeografie. SPN. Praha. 1983. 199 stran. Farkač J., Král D. & Škorpík M. [red.]. Červený seznam ohrožených druhů České republiky. Bezobratlí. Agentura ochrany přírody a krajiny ČR, Praha, 2005. 760 s. PDF. Anděra M. Encyklopedie naší přírody I. Fauna. Libri 2003, 368 s. nullŠefrová H. & Laštůvka Z. Katalog cizích živočišných druhů v České republice. Acta Univ. Agric. et silvic. Mendel. Brun., Brno, 53 (4): 151-170, 2005. Mlíkovský, J., Stýblo, P. Nepůvodní druhy fauny a flóry České republiky. ČSOP a Min. životního prostředí, Praha 2008. Ložek, V. Příroda ve čtvrtohorách. - Academia, Praha 1973, 372 str. Opatrný J. Zoogeografie. Univerzita Palackého v Olomouci, Olomouc, 1999, 191 s.

Požadavky

Kurz je uzavřen zápočtem. Zápočet je udělen: Za studentskou (ppt) prezentaci analýzy fauny konkrétního území České republiky (1) a za úspěšné absovování písemné zkoušky - testu (2).

Garant

doc. RNDr. Jaromír Hajer, CSc.

Vyučující

doc. RNDr. Jaromír Hajer, CSc.