Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Anatomie a fyziologie člověka NMgr. (KBI / N101)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBI / N101 - Anatomie a fyziologie člověka NMgr., Přírodovědecká fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Uspořádání lidského těla - buňka, tkáň, orgán, soustava. Histologie, úvod do anatomie člověka2. Anatomické soustavy člověka: roviny a směry lidského těla. Základy osteologie a artrologie, kostra osová, kostra lebky a končetin, nemoci kostry a kloubů3. Obecná myologie - funkce, stavba a fyziologie svalu, typy svalů, svaly hlavy, krku, hrudníku, břicha, zad a končetin, svalové úpony, nemoci svalstva4. Tělní tekutiny, homeostáza, krev, míza, lymfatická soustava, krevní skupiny5. Krevní oběh - stavba a funkce srdce a cév, řízení oběhu, nemoci krve a oběhového systému. Respirační systém, stavba, řízení dýchání, výměna plynů, mediastinum, nemoci dýchací soustavy6. Trávicí soustava - stavba, trávení, vstřebávání, látková a energetická přeměna, nemoci trávicí soustavy, základy výživy, vitamíny a minerály7. Funkce a stavba kůže, tělesná teplota, choroby kůže, termoregulace, výdej odpadních látek z těla - role ledvin, tvorba moči, kůže, nemoci vylučovací soustavy8. CNS - stavba, funkce jednotlivých částí, obvodové a vegetativní nervstvo, vyšší nervová činnost, poruchy nervové soustavy9. Endokrinní soustava-základní přehled a účinky hormonů, receptory a smyslové funkce-zrakové, sluchové a rovnovážné ústrojí10. Reprodukční soustava muže a ženy, oplození, spermatogeneze a oogeneze, onemocnění pohlavní soustavy11. Základy genetiky, klinické genetiky, gen a genetická informace12. Základy imunologie - specifická a nespecifická imunita, T- a B lymfocyty, základní principy imunitních reakcí, autoimunitní choroby13. Základy ekologie člověka, adaptace, zdraví a nemoc, životospráva člověka, civilizační choroby, toxikománie člověk a prostředí, hygiena, základy první pomoci

Literatura

Čihák, R. Anatomie člověka I-III. 1997. Novotný I., Hruška M. (2000). Biologie člověka, Fortuna Praha. MACHOVÁ J. Biologie člověka pro učitele. Praha: Univerzita Karlova v Praze, 2002. ISBN 80-7184-867.Rokyta R. a kol. (2000). Fyziologie, ISV Praha. Dylevský I. Základy funkční anatomie. Poznání Olomouc, 2011. FLEISCHMANN,J., LINC,R. Anatomie I, a II. díl. Praha: UK 2002. Houštěk J. a kol. Dětské lékařství, Avicenum Praha, 1990.

Garant

Mgr. Karina Šondová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Karina Šondová, Ph.D.