Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do studia biologie (KBI / P102)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBI / P102 - Úvod do studia biologie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.- 2. Obecné znaky a organizace biologických systémů.Atributy živých systémů; biologický systém jako otevřený systém (hmotný, termodynamický, informační, adaptivní, autoregulační, evolvující). Metody a principy klasifikace biologických systémů. Látkové složení živých systémů; biomakromolekuly - struktura a funkce.3. - 5. Obecná biologie buňky.Struktura prokaryotické a eukaryotické buňky; základní druhy eukaryotických buněk (rostlinná, houbová, živočišná). Obecná struktura buňky; membránový systém buňky a jeho funkce; buněčné organely a jejich funkce; buněčný metabolizmus - obecná charakteristika základních typů. Základní genetické procesy v buňce (replikace, transkripce, translace) a jejich regulace. Buněčný cyklus, buněčné dělení (binární, mitotické, amitotické, meiotické). Diferenciace a specializace buněk. Rekogniční a regulační buněčné děje.6. Obecná charakteristika prokaryot, virů, viroidů a virusoidů.Základní charakteristika, struktura a životní děje; ekologie a evoluce bakterií a virů; horizontální přenos genetické informace.7. - 8. Obecná charakteristika rostlin.Struktura rostlinné buňky; funkce organel v rostlinné buňce; fotosyntéza. Obecné znaky rostlin a jejich životních projevů.9. - 10. Obecná charakteristika živočichů.Struktura živočišné buňky; funkce organel v živočišné buňce. Obecné znaky živočichů a jejich životních projevů.11. Obecná charakteristika vývoje biologických systémůObecné znaky a projevy ontogeneze, fylogeneze a evoluce biologických systémů.12. Organizmy a prostředí.Základní ekologické pojmy; základní typy vztahů mezi organizmy navzájem a mezi organizmy a prostředím.13. - 14. Základní laboratorní metody v biologii.Principy vybraných laboratorních metod (mikroskopie, cytochemické a histochemické metody, ELISA, RIA, chromatografie, spektrofotometrie, elektroforéza, elektroforéza, PCR, sekvenování)

Literatura

http://biology.ujep.cz/vyuka/Rosypal a kol. Nový přehled biologie. 2003. Nečas O. a kol. Obecná biologie. 2000. http://biology.ujep.cz/vyuka/Voet D., Voetová J. G. Biochemie. Victoria publishing, Praha , 1995. Voet D., Voetová J. Biochemie, Victoria Publishing Praha, 1995. Praha, 1995. Kubišta V. Buněčné základy životních dějů. 1998. J. Kubišta. Buněčné základy životních dějů. Scientia. 1998. Rosypal S. a kol. Fylogeneze, systém a biologie organismů. SPN Praha, 1992. Ipser J. Obecná biologie buňky. UJEP Ústí n.L. 2005. Alberts, B. a kol. Základy buněčné biologie. Espero Publishing, Ústí nad Labem., 1998.

Požadavky

vypracování seminární práceúspěšné absolvování zápočtového testu (správné řešení minimálně z 60%)Pozn.: v případě neúspěchu je možné zápočtový test dvakrát opakovat.

Garant

RNDr. Jan Ipser, CSc.

Vyučující

RNDr. Jan Ipser, CSc.