Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Buněčná a obecná biologie (KBI / P106)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBI / P106 - Buněčná a obecná biologie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Předmět biologie. Klasifikace biologických věd. Nástin historického vývoje biologie.2. Obecná charakteristika biologických systémů. Atributy živých systémů.3. Principy klasifikace organizmů. Domény života.4. Obecná biologie prionů, viroidů, virusoidů a virů.5. Obecná biologie bakteriální buňky.6. Obecná biologie rostlinné buňky.7. Obecná biologie živočišné buňky.8. Základy klasické genetiky - princip segregace a kombinace, hybridizmus, genové interakce, vazba genů.9. Základy molekulární a buněčné genetiky.10. Mutační genetika.11. Biotechnologie. Genomika a proteomika.12. Základy genetiky populací a dědičnosti kvantitativních znaků.13. Biologická evoluce a evoluční teorie.14. Organismy a prostředí - globální prostředí planety, biogeochemické cykly, životní prostředí jako globální problém.

Literatura

J. Kubišta. Buněčné základy životních dějů. Scientia. 1998. Rosypal a kol. Nový přehled biologie. 2003. Alberts, B. a kol. Základy buněčné biologie. Espero Publishing, Ústí nad Labem., 1998. Dvořák, I., Maršík, F., Andrej, L. Biotermodynamika. 1982. Rosypal S. a kol. Obecná bakteriologie. 1981. Nečas O. Obecná biologie. 2001. Romanovský, A. Obecná biologie. 1985. Nečásek J. a kol. Obecná genetika. 1979. Ipser J. Úlohy a praktická cvičení z genetiky, PF UJEP, Ústí nad Labem. 1991. Rosypal, S. Úvod do molekulární biologie. Brno. 1997. Hubáček, J., Bezděk, M., Janeček, J. Vybrané kapitoly z molekulární genetiky mikroorganismů. 1992.

Požadavky

alespoň 80% účast na cvičeníchkvalitně vedené protokoly a správně vyřešené úlohyúspěšné absolvování minimálně tří z pěti průběžně zadaných orientačních testů Pozn.: v případě neúspěchu je možné příslušný test (příslušné testy) jedenkrát opakovatúspěšné absolvování zápočtového testu (správné řešení minimálně z 60%)Pozn.: v případě neúspěchu je možné zápočtový test dvakrát opakovat.

Garant

RNDr. Jan Ipser, CSc.

Vyučující

RNDr. Jan Ipser, CSc.RNDr. Jan Ipser, CSc.