Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Informační technologie v bio. vědách I (KBI / P116)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBI / P116 - Informační technologie v bio. vědách I, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.- 6. Problematika práce s hardwarem a s operačním systémem MS Windows s využitím přístrojového vybavení laboratoře molekulární a buněčné biologie a fyziologie rostlin. Součástí seminářů bude i osvojení si práce s internetem (internet bude sloužit jako hlavní komunikační prostředek pro následné konzultace) a seznámení se s významem databázových systémů. Popíšeme si práci s dostupnými bibliografickými informačními zdroji na internetu. V průběhu budou vymezeny všechny požadavky pro úspěšné zakončení kurzu.7.- 9. Práce s kancelářskými programy a demonstrace základních postupů práce, které budou následně vyžadovány při zpracovávání prezentací výstupů jednotlivých zadání a úkolů v průběhu kurzu.10.- 12. Různé způsoby záznamu a zpracování digitálních dat, možnosti jejich ukládání na různé typy paměťových médií.13.- 14. Kontrola studia:Kontrola studia bude probíhat formou splněných seminárních prací. Příklady zadání:- najděte alespoň 2 internetové adresy věnující se systematice vyšších rostlin. Vyberte si jednu z nich a ve formě prezentace zpracujte informace o tomto zdroji včetně obrázků demonstrujících vzhled a práci s těmito stránkami.- nainstalujte si program pro VoIP komunikaci na vašem počítači doma nebo v práci (v případě, ževám to správce sítě povolí) a spojte se se mnou na mém čísle/jméně.- zpracujte zaslaný datový soubor v tabulkovém procesoru včetně naformátování tabulek a vytvoření grafů (bližší popis dat je v úvodu zaslaného souboru). Soubor obsahuje data naměřená spektrofotometrem.- vytvořte jednoduchou internetovou prezentaci, která bude obsahovat stručné informace o vás a vašem profesním zaměření (lze uvést např. podrobnosti o oblastech studia, případně výzkumu) a zpřístupněte ji na internetu.- proveďte přípravu počítače k analytickému měření přístrojem PalmSens (počítač je prozatím bez programového vybavení).Podmínkou pro úspěšné zakončení kurzu bude odevzdání všech seminárních prací na CD/DVD médiu a úspěšné zvládnutí teoretické i praktické části závěrečného testu.

Literatura

Černý, J. Domácí internet. CP Books, 2005. http://biology.ujep.cz/vyuka/Morkes, D. Microsoft Office Access 2003 Podrobná uživatelská příručka. CP Books, 2004. Brož, M. Microsoft Office Excel 2003 Podrobná uživatelská příručka. CP Books, 2004. Městecký, M. Microsoft Office Outlook 2003 Podrobná uživatelská příručka. CP Books, 2004. Magera, I. Microsoft Office PowerPoint 2003 Podrobná uživatelská příručka. CP Books, 2005. Brož, M. Microsoft Office Word 2003 Podrobná uživatelská příručka. Broža P. Notebook Praktická příručka uživatele. CP Books, 2005. Mueller, S. Osobní počítač - hardware, upgrade, opravy. Computer Press, Praha, 2003. Kolektiv autorů. S počítačem do Evropy - ECDL. Computer Press, Brno, 2004. Lindner, P. Myška, M. Tůma, T. Velká kniha digitální fotografie. CP Books, 2005. Long, B. Schenk, S. Velká kniha digitálniho videa. CP Books, 2005. Hlavenka, J. a kolektiv. Velká kniha vypalování CD a DVD. CP Books, 2005. Norton P., Mueller J. Kompletní průvodce operačním systémem Windows XP. Softpress. 2003. Stanek, R., Wiliam. Microsoft XP Profesional, Kapesní rádce administrátora. CP Books. 2004. Kolektiv autorů. Počítačová gramotnost. SoftPress. 2004. Messmer H.-P., Dembrowski K. Velká kniha hardware. CP Books. 2005.

Požadavky

80% účast na všech cvičeníchsplnění všech požadovaných úloh dle zadání60% úspěšnost v závěrečném testu

Garant

Mgr. Marcel Štofik, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Marcel Štofik, Ph.D.