Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Obecná zoologie (KBI / P122)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBI / P122 - Obecná zoologie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Sylabus přednášek1 Společné morfologické vlastnosti živočichů. Hierarchická stavba těla: buněčná, tkáňová a orgánová úroveň organizace. Základní anatomické části těla, orgány a orgánové systémy. Orgánové homologie, analogie, regrese a rudimentárnost. Tělní bariery a vznik vnitřního prostředí organizmu. Základy taxonomie živočichů.2 Společné funkční vlastnosti živočichů - jejich orgánová lokalizace v hlavních taxonech.3 Buňka jako základní stavební a funkční modul organizmu. Jádro, membránové organely, cytoskelet, cytozol, jejich stavba, funkce a úloha "v dělbě práce v buňce".4 Tkáňová organizace buněk. Mezibuněčná spojení, adhezní bílkoviny, extracelulární matrix, její buněčné a látkové složen..5 Základní typy živočišných tkání I. Epitely a pojiva. Jejich cyto- & chemoarchitektonika, funkce a výskyt v těle živočichů.6 Základní typy živočišných tkání II. Svalová a nervová tkáň. Jejich cyto- & chemoarchitektonika, funkce a výskyt v těle živočichů.7 Toky látek a energie v buňkách a organizmu. Příjem potravy, transport látek do buněk a organizmu, látkový a energetický metabolizmus a jeho realizace v orgánech a buňkách.8 Toky informací v buňkách a organizmu. Centrální dogma molekulové biologie. Biologické signály, jejich receptory, transdukce a odpovědi buněk a organizmu.9 Diferenciace buněk a tkání za vývoje a v dospělosti. Exprese genů, její regulace a důsledky10 Adaptace a reparace buněk a tkání. Kmenové a progenitorové buňky.11 Dělení buněk, jeho význam a regulace. Buněčná smrt (nekróza vs. apoptóza).12 Rozmnožování buněk a živočichů I. Nepohlavní a pohlavní rozmnožování živočichů.13 Rozmnožování buněk a živočichů II. Gametogeneza. Osemenění a oplození. Blastogeneze a tvorba základních buněčných fenotypů a částí těla.14 Aktuality.

Literatura

J. Kubišta. Buněčné základy životních dějů. Scientia. 1998. Rosypal a kol. Nový přehled biologie. 2003. Nečas O. a kol. Obecná biologie. 2000. Romanovský, A. Obecná biologie. 1985. http://biology.ujep.cz/vyuka/Sládeček F. Rozmnožování a vývoj živočichů. Academia Praha 1986. Alberts, B. a kol. Základy buněčné biologie. Espero Publishing, Ústí nad Labem., 1998. Junqueira L.C. Basic Histology. 2000. Campbell, N. A.; Reece, J. B. Biologie. 2000. http://biology.ujep.cz/vyuka/Paleček. Biologie buňky (skriptum). I. Základy mikroskopické cytologie. II. Základy mikroskopické histologie. Karolinum, Praha. 1996. Kolektiv autorů. Biologie I. Vydalo Gymnázium J. G. Mendela, Brno, 1995. Kubišta V. Buněčné základy životních dějů. 1998. Kuehnel W. Color Atlas of Cytology and Histology. 2003. Weather P.R. et al. Functional Histology. A Text and Colour Atlas. 2001. www.lf3.cuni.cz/histologie/materiály/doc/skripta/_02.pdfKlika E. a kol. Histologie. Avicenum, Praha, 1986. Rozsypal S. et al. Nový přehled biologie. Praha, 2003. ISBN 80-7183-268-5.Nečas O. Obecná biologie pro lékařské fakulty., H a H Vyšehradská s.r.o., 2000. Knoz J. Obecná zoologie. MU Brno, 1990. http://www.sci.muni.cz/ptacek/zoologie.htmWolpert L. et al. Principles of Development. 2002. http://biology.ujep.cz/vyuka/Alberts. Základy buněčné biologie. 1998. Benada O. Základy fyziky a chemie pro biology (přednáškové prezentace Moodle UJEP). Janqueira, L.C., Carneiro J., Kelly R. Základy histologie. H+H Jinočany, 1997. Papáček M. a kol. Zoologie. Scientia, 1994.

Požadavky

Zápočet: Ne více než 2 absence, omluvené vážným důvodem. Přehledné vedení protokolů z praktických cvičení. Kladné hodnocení průběžných písemných testů "Příprava na praktikum". Závěrečný zápočtový test (60% úspěšnosti)Zkouška: Krátký přístupový test (60%). Zkouškový test (65%)