Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do přípr. odb. studií a věd. komun. (KBI / P220)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBI / P220 - Úvod do přípr. odb. studií a věd. komun., Přírodovědecká fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

K čemu je dobrá kvalitní bakalářská/magisterská práce v kariéře, co má práce splňovat, úhel pohledu oponenta. Struktura bakalářské a magisterské práce. Náhled do prací: příklady kvalitních prací. Předepsaná struktura práce na UJEP. Volba školitele, volba tématu. Možnosti a komunikace se školitelem. Konzultant. Časový plán.Odborný článek jako zdroj informací. Struktura článku. Práce s článkem: jak najít, porozumět, interpretovat, sekundární analýza, vhodnost dat, výpovědní hodnota, too good to be true, komunikace s autory. Shromáždění literatury. Tvorba vlastní databáze. Jak citovat. Organizace literatury (poznámky, citační programy).Jak se píše článek. Abstrakt: jak psát abstrakt, příklady. Stanovení cílů práce, formulace hypotéz. Příklady hypotéz. Vědomí kulturního nánosu populace, doby, oboru nebo osobního postoje. Volba metodiky, kapitola metodika. Statistika a hypotéza. Základní zásady při sběru dat pro statistické zpracování. Kapitola statistika: v odborných článcích: základní typy dat, základní typy statistických analýz. Čtení základních typů grafů. Proč přemýšlet o statistice. Kapitola výsledky. Kapitola diskuse, jak psát diskusi, co a proč diskutovat. Kapitola závěr a úvod. Co kam patří a proč. Role oponenta, odpovědi oponentovi. Nehody, konflikty a možná řešení. Splnění cílů bakalářské či diplomové práce. Struktura prezentace, struktura posteru. Příklad prezentace, tvorba vlastní prezentace

Literatura

Lepš J. (1996). Biostatistika. Jihočeská univerzita, Č. Budějovice (scriptum). http://davidmlane.com/hyperstat/index.htmlDisman, M. Jak se vyrábí sociologická znalost. Praha: Karolinum. 1993. 1993. Martin, P., Bateson, P. Úvod do metodologie a měření chování. Portál 2009. Dvořáková, Š. Výpočetní metody v biologii. ČZU, Naroma, Praha 2010. Punch K.F. Základy kvalitativního šetření. Portál 2008.

Požadavky

Studenti budou rámcově seznámeni s uvedenými tématy. Sami se podle návodů a postupů doporučených v adresáři předmětu na moodle seznámí s ukázkami a se strukturou útvarů abstrakt, poster, posudek, prezentace a s příklady kvalitních bakalářských prací.

Garant

doc. RNDr. Eva Jozífková, Ph.D.