Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Biologie živočichů I (KBI / P304)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBI / P304 - Biologie živočichů I, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Základní charakteristiky živočišného organismu. Strukturální a funkční organizace živočišnébuňky.2. Funkce plazmatické membrány (PM). Molekulární stavba.3. Přeměna energie v buňce. Syntéza bílkovin v buňce.4. Replikace DNA a buněčný cyklus. Regulace exprese genů.5. Základní typy živočišných tkání.6. Nepohlavní a pohlavní rozmnožování živočichů.7. Protozoa. Funkce organel, rozmnožování, metageneze, klasifikace.8. Metazoa. Diblastica, Triblastica9. Schizocoelní coelomata.10. Polymerní coelomata.11. Enterocoelní coelomata.12. Tentaculata, Hemichordata. Charakteristika tříd.13. Pogonophora. .14.Chaetognatha.Náplň a cíle cvičeníOrganely živočišné buňky ve světelném mikroskopu. Přímé pozorování některých organel a funkcí jednobuněčných živočichů pod mikroskopem. Supravitální barvení buněk. Průkaz buněčné smrti.Epitelové tkáně a jejich hlavní skupiny v mikroskopickém obraze vybraných orgánů. Pojiva a jejich podskupiny v mikroskopickém obraze vybraných orgánů . Krevní buňky, jejich ultrastruktura a diferenciální leukogram. Kosterní a hladce svalová tkáň, srdeční svalovina a nervová tkáň v mikroskopickém obraze.V průběhu cvičení, která mají převážně laboratorní charakter, jsou studenti seznamováni také s morfologickou, anatomickou a v některých případech také s histologickou stavbou těla, orgánů i tkání bezobratlých živočichů. Část cvičení je věnována determinaci živočichů, zejména členovců a měkkýšů. Při cvičeních jsou využívány také tyto počítačové programy pracující s virtuální realitou: l. BIODISC Interactive Encyclopedia of Biological Microslides. 2. DISSECTION WORKS Science Works,Inc., CNIDARIANS CYBER ED TM INC., MULLUSCS CYBER ED TMINC., ARTHROPODS CYBER TMINC. Počítačové programy jsou používány také pro testování znalostí.

Literatura

http://biology.ujep.cz/vyuka/Buchar, J. Stručný přehled soustavy bezobratlých (skriptum, obrazová část).Peres Praha l995. Buchar, J. Stručný přehled zoologie bezobratlých (skriptum).Karolinum Praha l992. Hajer, J. Vybrané kapitoly ze zoologie bezobratlých (skriptum, díly 1 a 2). UJEP, l990,l99l. Kubišta V. Buněčné základy životních dějů. 1998. Nielsen, F. G. Contemporary German sound installations. Copengahen, 2003. Rosypal S. a kol. Fylogeneze, systém a biologie organismů. SPN Praha, 1992. Barrington, E.J.W. Invertebrate structure and function. Nelson, London l972. Barnes, R.D. Invertebrate Zoology, 5th edn, Saunders, London. 1987. Rupert E.E., Barnes R.D. Invertebrate Zoology (6.ed.) Saunders Cool. Publ., Fort Worth, Philadelphia. 1994. Buchar, J. a kol. Práce ze zoologie (skriptum). SPN Praha l983.

Garant

doc. RNDr. Jaromír Hajer, CSc.