Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Biologie členovců (KBI / P325)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBI / P325 - Biologie členovců, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Charakteristické znaky členovců (tělní plán, segmentované tělo, tagmatizace, článkované končetiny, haemocoel, otevřená cévní soustava, chitinózní exoskelet, ekdyse, složené oči, nervová soustava s dorzálně uloženým cerebrálním gangliem a párovými ventrálními nervovými provazci s ganglii v článcích, absence funkčních brv s výjimkou spermií u několika skupin). Hlavní skupiny arthropod ( Trilobitomorpha, Crustacea, Chelicerata, Pycnogonida, Myriapoda, Hexapoda). Diverzita členovců a její vzory (rozmanitost forem, variace v biomase, druhová četnost, rozmanitost obývaných habitatů). Hormony, ekdyse a metamorfóza (ecdysony, metamorfóza, juvenilní hormon, hormony a fotoperiodicita, ekdyse a její průběh, larvální vývoj, diapauza). Polyfenismus. Kutikula (exoskelet, vrstvy, svlékací tekutina, tvrdnutí kutikuly, bursikon). Stavba hmyzích křídel. Stavba složených očí (omatidia, oční pigment, typy složených očí, hexagonální čočky, bistabilní oční pigment, aktivní pigment - xanthopsin, neaktivní pigment mataxanthopsin ). Humorální imunita členovců. Regulace tělesné teploty. Původ a evoluce arthropod (výsledky DNA analýzy, vztahy ke kmenům Onychopora a Tardigrada, monofyletičnost arthropod, polyfyletičnost hexapod, Pancrustacea, vývojové vztahy korýšů a hmyzu). Konvergentní adaptace k životu na souši - vzdušnice a malpigické trubice.

Literatura

Hajer, J. Vybrané kapitoly ze zoologie bezobratlých (skriptum, díly 1 a 2). UJEP, l990,l99l. Základním textem a pomůckou pro studium předmětu Biologie členovců jsou studijní opory dostupné na http://biology.ujep.cz/. Tyto opory navazují na text určený pro předmět Zoologie bezobratlých živočichů pro bakalářské studium biologie http://biology.ujep.cz/vyuka/login/index.php. Invertebrate Reproduction and Development. Int. Science Services/Balaban Publishers. Arthropod Structure and Development. Elsevier SCI LTD. Houseman J. Digital Zoology 2.0 version 2007 + CD. McGavin G.C. Essential Entomology. An Order-by Order Introduction. Oxford University Press 2003. Zrzavý J. Fylogeneze živočišné říše. Scientia 2006. Invertebrate Systematics. Csiro Publishing. Anderson D.T. Invertebrate Zoology. Oxford University Press 2001. s. 226-349. Harrison F.W. and M. Locke. Microscopic Anatomy of Invertebrates, Volume 11, Wiley-Liss, New York, 1999. Manton S.M. The Arthropoda: Habits, Functional Morphology and Evolution. Clarendon Press, Oxford, 1977.

Požadavky

Kurz je zakončen zápočtem. Zápočet je udělován na základě znalostního testu a seminární práce rešeršního charakteru. Témata seminárních prací jsou zadána na počátku semestru vyučujícím. Student si může téma této práce, na základě svého odborného zaměření resp. zájmu, po dohodě s vyučujícím, stanovit sám. Pro rešeršní práce jsou základem údaje, získané především prostřednictvím databází Web of Knowledge a BioOne, případně s použitím další recenzovaných publikací. Rozsah vědomostí, nezbytných pro získání zápočtu, je specifikován studijní oporou a sylabem.

Garant

doc. RNDr. Jaromír Hajer, CSc.

Vyučující

doc. RNDr. Jaromír Hajer, CSc.