Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Preparace a konzervování přírodnin II (KBI / P416)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBI / P416 - Preparace a konzervování přírodnin II, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Preparátorská dílnaVybavení dílny, praktická preparace obratlovce, metodika kostrování a zpracování kožek, klasické i moderní postupy při stavbě dermoplastického preparátu, konzervační média pro trvalé tekutinové preparáty. Barvení preparátů ryb. Trojrozměrné modelování obojživelníků.Muzejní expoziceHlavní typy preparátů obratlovců (kožkový, balk, dermoplastický, kosterní, tekutinový), ukázka vystaveného dermoplastického preparátu a postupu jeho zhotovování na pořízené fotodokumentaci; preparáty měkkýšů (ukládání schránek) a hmyzu (preparace vzor motýl a brouk). Fotodokumentace vybraných metod terénních sběrů zoologického materiálu, typy pastí pro odchyt drobných savců.Pracovna entomologaManuální a automatické metody pro sběr bezobratlých a selekci z hromadných sběrů (nástroje a přístroje). Způsoby narkotizace, smrcení a preparace hmyzu. Užití různých druhů konzervačních tekutin pro sběr i trvalé uložení bezobratlých (výhody a nevýhody). Suché preparáty (měkkýši, hmyz). Průvodní dokumentace (terénní deník, odlišnosti v záznamech podle sledovaných skupin), lokalizace - určování mapových kvadrátů. Problematika determinace (preparace aedeagů) a evidence získaných dat. Seznámení s vybavením pro preparaci a determinaci - nástroje, mikroskopy, literatura.Biologický depozitářProhlídka systematicky řazené sbírky řádu Coleoptera s konfrontací znalostí studentů ze systematické zoologie na konkrétním materiálu, seznámení se způsoby ukládání sbírek, péčí o sbírky a moderními i klasickými způsoby desinsekce. Informace o depozitárním režimu.

Literatura

Habrová V. Biologická technika. Mikroskopické a histologické metody.- SPN Praha. 1986. Habrová V. Biologická technika. Mikroskopické a histologické metody.- SPN Praha. 1986. PIECHOCKI, R. Makroskopische Präparationstechnik. Teil II: Wirbellose. VEB Gustav Fischer Verlag, Jena. 1975. PIECHOCKI, R. Makroskopische Präparationstechnik. Teil I:Wirbeltiere. VEB Gustav Fischer Verlag, Jena. 1979. TÁBORSKÝ, K. Metodika zoologických prací v muzeích. Edice Muzejní práce. 2 sv. Národní muzeum, Praha. 1961. Novák, K. a kol. Metody sběru a preparace hmyzu. Academia Praha. 1969. Bakošová A. a kol. Príručka pre preparátora. Ústredná správa múzeí a galérií, Bratislava. 1983. WINKLER, J.R. Sbíráme hmyz a zakládáme entomologickou sbírku. SZN, Praha. 1974. nullLELLÁKOVÁ, F. Zoologická technika. Karolinum, Praha. 1992. Jírovec O. Zoologická technika. SPN, Praha. 1958.

Požadavky

Předložení zhotoveného preparátu nebo souboru preparátů méně náročných na zpracování, včetně příslušné průvodní dokumentace. Orientační pohovor, při němž bude ve stručnosti komentován postup prací a použité materiály.

Garant

Mgr. Ivan Táborský

Vyučující

Bc. Jaroslav BažantMgr. Ivan Táborský