Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Biogeografie (KBI / P421)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBI / P421 - Biogeografie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Vztah zoogeografie k ostatním vědním oborům.Pojetí zoogeografických areálů, jejich typy a vývoj. Areály souvislé a disjunktivní, kauzálně zoogeografická problematika, příčiny velikosti a tvaru areálů.Ekologická valence, vagilita, vliv vagility na velikost areálů, změny hranic areálů, jejich změnšování i zánik.Mořský biocyklus (mořský litorál, pelagiál, abysál)Vliv lidské činosti na vývoj areálů mořských druhůBiocyklus pevninských vod, srovnání limnického biocyklu s ostatními biocykly.Regionální členění fauny pevninských vod. Podíl pleistocenního zalednění na formování limnických areálů.Zoogeografické říše (oblasti a podoblasti) a jejich charakteristika (Notogea, Neotropis, Paleotropis, Holarktis)Členění Palearktis na podoblasti a Eurosibiřské oblasti na provincie (provincie tundry, tajgy, provincie listnatých lesů, provincie stepí).Struktura palearktické fauny, faunistická centra, polycentrické areályTaxonomické členění fauny ČR, analýza této fauny podle zeměpisného rozšířeníAnalýza přírodních poměrů ČR ve vztahu k faunistickým prvkům.Autochtonní a invazní fauna ČR.Introdukovaní živočichové a jejich podíl na fauně ČR.Antropogenní vlivy a změny ve struktuře fauny. Aktuální stav a perspektivy dalšího vývoje v 21. století.

Literatura

Buchar J. Základy zoogeografie. SPN. Praha. 1983. Opatrný E. Zoogeografie. SPN Praha. 1983. Culek M. Biogeografické členění České republiky II. díl. AOPK ČR, Praha. Culek a kol. Biogeografické členění ČR. ENIGMA. 1995. http://is.muni.cz/do/rect/el/estud/prif/ps10/biogeogr/web/index_book_5.htmlLožek V. Příroda ve čtvrtohorách. Academia Praha. 1973.

Požadavky

Vypracování seminární práce zaměřené na některou ze živočišních skupin (čeledí, rodů, případně jednotlivých druhů) s vysvětlením resp. zdůvodněním aktuálního stavu rozšíření.Úspěšné absolvování závěrečného písemného, zkušebního testu.

Garant

doc. RNDr. Jaromír Hajer, CSc.

Vyučující

doc. RNDr. Karel Kubát, CSc.