Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět PVK - Filosofie přírodních věd (KBI / P508)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBI / P508 - PVK - Filosofie přírodních věd, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Předmět filosofie. Bytí a jsoucno.2. Hmota, prostor, čas - pojetí v dějinách filosofie a v přírodních vědách.3. Klasická (newtonovská) a kvantová mechanika.4. Organizace a vývoj hmoty.5. Hmota a vědomí.6. Filosofické a speciálně vědní kategorie.7. Teorie poznání. Filosoficko - historický exkurz.8. Teorie vědy. Metody vědeckého poznání.9. Teorie systémů v přírodních vědách a filosofii.10. Teorie informace v přírodních vědách a filosofii.11. Teorie řízení v přírodních vědách a filosofii.12. Problematika vědy v novověké filosofii - (neo)pozitivismus, fenomenologie.13. Problematika vědy v novověké filosofii - marxismus, existencialismus, pragmatismus.14. Problematika vědy v novověké filosofii - novotomismus, postmoderní filosofie.

Literatura

Fajkus B. Filosofie a metodologie vědy. Academia Praha. 2005. Störig. Malé dějiny filosofie. Zvon, Praha. 1993. Fajkus B. Současná filosofie a metodologie vědy. Academia Praha. 1997. Blecha, I. Filosofie, Olomouc. 1998. Fürst M. Filozofie. Praha. 1995. Anzenbacher. Úvod do filosofie, SPN, Praha. 1991. Šmajs J., Krob J. Úvod do ontologie. Brno. 1994.

Požadavky

úspěšné absolvování zápočtového testu Pozn.: v případě neúspěchu je možné zápočtový test dvakrát opakovat

Garant

RNDr. Jan Ipser, CSc.

Vyučující

RNDr. Jan Ipser, CSc.