Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Biologie živočichů II (KBI / P510)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBI / P510 - Biologie živočichů II, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Funkční systémy organizmu a jejich hierarchie. Vnitřní prostředí organismu a obecné mechanismy regulace stálosti (homeostázy) jeho chemického složení.2. Funkce integračních systémů tj. systému nervového, hormonálního a imunitního.3. Dýchací, kardiovaskulární a vylučovací systém4. Funkce zažívacího traktu a přeměna látek v organizmu5. Rozmnožování živočichů. Gametogeneza, funkce pohlavních orgánů a jejich regulace.6. Rozmnožovací chování živočichů a jeho hormonální regulace7. Postavení strunatců v živočišné říši. Příbuzenské vztahy strunatců k ostatním deuterostomiím, původ (hypotézy) a vývoj strunatců.8. Podkmen Urochordata (pláštěnci). Podkmen Cephalochordata (bezlebeční).9. Podkmen Vertebrata (obratlovci).10. Agnatha (bezčelistnatci), Gnathostomata (čelistnatci),11. Placodermi (pancířnatci), Acanthodia (trnoploutví).12. Chondrichtyes (paryby), Pisces (ryby).13. Amphibia (obojživelníci), Reptilia (plazi).14. Aves (ptáci). Mammalia (savci).1. Praktické procvičení fyziologických projevů nervové buňky (klidový membránový potenciál, akční potenciál, synaptický přenos, reflexy- počítačové programy a self-monitoring systémem PowerLab) a funkční anatomie centrálního nervového sytému. Praktické procvičení mikroskopické funkční morfologie a vybraných žláz s vnitřní sekrecí.2. Praktické procvičení funkcí dýchacího a kardiovaskulárního sytému na počítačových programech a pomocí self-monitoringu systémem PowerLab.3. Praktické procvičení mikroskopická funkční morfologie vybraných částí zažívacího traktu, gamet a pohlavních orgánů.4. Studium lebky a párových končetin paryb. Morfologie a anatomie rybího těla, kostra ryb. Simulovaná pitva ryby - program DISSECTION WORKS Science Works a test znalosti stavby těla ryb, který je součástí tohoto programu. Determinace ryb (fixovaný materiál).5.-6. Kostra ocasatého a bezocasého obojživelníka, simulovaná pitva žáby s využitím programu DISSECTION WORKS a test znalosti stavby těla obojživelníka, který je součástí tohoto programu..7.-9. Studium anatomie obojživelníků s použitím BIODISC Interactive Encyclopedia of Biological Microslides. Batrachofauna a herpetofauna České republiky, interaktivní program "Czech recent and Fossil Amphibians and Reptiles, an Atlas and Field Guide". Zvukové nahrávky hlasů obojživelníků a jejich rozlišování. Studium kompletních koster hadů, ještěrek a želv. Anatomie těla plazů - program BIODISCS Interactive Encyclopedia.10.-12. Studium koster ptáků, anatomie ptáků (válcové preparáty), mikroskopické preparáty orgánů a jejich tkání, stavba a typy ptačích pér. Simulovaná pitva ptáka a test znalostí stavby ptačího těla. Anatomie kuřecího srdce. Biologie ptáků, program EYEWITNESS VIRTUAL REALITY BIRD , Dorling Kindersley.13.-14. Savci - simulovaná pitva prasete domácího , program DISSECTION WORKS a test znalostí stavby těla savce. Studium kompletní kostry králíka a kočky. Anatomie savců - program BIODISCS, Biological Microslides.

Literatura

Hruška M. Fyziologie živočichů a člověka, Gaudeamus, H.K. 1994. Šimek V. et al. Fyziologie živočichů a člověka, P.F., Masarykova Univerzita, Brno. 1996. Hajer, J. Stručný přehled zoologie obratlovců (skriptum). UJEP Ústí nad Labem, l993. Gaisler, J. Úvod do zoologie obratlovců (skriptum). MU Brno, l994. Gaisler, J. Zoologie obratlovců. Academia Praha. 1983. Gaisler J. Atlas savců České a Slovenské republiky. Academia. 2002. Duellman, W.E.; Trueb, L. Biology of amphibians. The Johns Hopkins University Press, Baltimore and London. 1994. Schreiber M. a kol. Funkční somatologie. 1998. Trojan a kol. Lékařská Fyziologie. Grada 1995/6 nebo 2000. Veselovský Z. Obecná ornitologie. Academia Praha. 2001.

Garant

doc. RNDr. Jaromír Hajer, CSc.doc. RNDr. Eva Jozífková, Ph.D.