Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ekotoxikologie (KBI / P592)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBI / P592 - Ekotoxikologie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.- 2. Toxikologie, základní pojmy, obecná toxikologie, jed, toxicita.3.- 4. Molekulární a buněčná toxikologie, buněčná membrána, mechanizmy průniku tox. látky, postižení tox. látkou, stupeň poškození buňky.5. Interakce toxické látky s organismem, vniknutí do organismu, pohyb v organismu, distribuce.6. Biotransformace tox. látky v organismu, účinek na toxicitu, lokalizace, vliv enzymatického systému.7.- 8. Chemické karcinogeneze, molekulární mechanismus působení, alkylace, interkalace, mutageneze, karcinogeneze.9.- 10. Experimentální toxikologie, laboratorní zvířata, testy na akutní, subakutní, subchronickou a chronickou - orální,inhalační a dermální toxicitu, testy na neurotoxicitu.11. Toxikologie anorganických látek, prvky I-VIII skupiny a jejich sloučeniny.12. Toxikologie organických látek, alifatické a aromatické uhlovodíky, jejich deriváty.13. Ekotoxikologie, autoregulace, resistence, resilience, znečištění ŽP, ovzduší, pohyb a odstraňování látek z atmosféry, aerosolové částice, vliv na půdu, vliv na rostlinstvo, vliv na volně žijící zvěř.14. Znečištění vod, příčiny poškození a úhynu vodních živočichů, baterie testů ekotoxicity.

Literatura

Svobodová Z., Máchová J. Ekotoxikologie. VFU Brno. 2000. Matrka M., Rusek V. Průmyslová toxikologie, VŠCHT Pardubice, 1991. 1991. Paleček J., Linhart I., Horák J. Toxikologie a bezpečnost práce v chemii, VŠCHT Praha, 1996 (také web: http://vydavatelstvi.vscht.cz/knihy/uid_isbn-80-7080-548-X/pages-img/ ). 1996.

Požadavky

vypracování seminární práce ústní zkouška

Garant

RNDr. Jan Ipser, CSc.

Vyučující

RNDr. Jan Ipser, CSc.