Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Biologie a ekologie člověka II (KBI / P604)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBI / P604 - Biologie a ekologie člověka II, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Prenatální vývoj - gametogeneze, progeneze, blastogeneze.2. Prenatální vývoj - embryogeneze, placenta, pupečník, plodové obaly. Embryopatie.3. Prenatální vývoj - vývoj fétu; organogeneze (soustava kardiovaskulární, mízní a respirační )4. Prenatální vývoj - vývoj fétu; organogeneze (soustava nervová, orofaciální oblast, smyslováústrojí).5. Prenatální vývoj - vývoj fétu; organogeneze (soustava trávicí a urogenitální). Fétopatie.6. Perinatální, neonatální a časný postnatální vývoj - porod, novorozenec, kojenec; patologickétěhotenství, VVV, asistovaná reprodukce.7. Postnatální vývoj - batole, předškolní věk, školní věk, puberta, adolescence.8. Postnatální vývoj - dospělost, stáří až kmetský věk.9. Ekologie člověka - základy hygieny a epidemiologie.10. Ekologie člověka - člověk a jeho životní prostředí, životní styl, způsob života11. Evoluce a systém primátů a hominidů.12. Paleoantropologie a antropogeneze.13. Historická a etnická antropologie.14. Antropologie soudobého člověka - fyzická a funkční antropologie, antropometrie, typologie, variabilita populací H. sapiens .15. Kulturní a sociální antropologie; problematika ras a rasismu, sociálního darwinismu, eugeniky, sociálního chování a civilizačního procesu.

Literatura

Hajn V. Antropologie I, II. 1996. Machová J. Biologie člověka pro speciální pedagogy. 1993. Dostupné anatomické atlasy. Klein, O., Bencko, V. Ekologie člověka a zdraví. VŠB TU Ostrava 1996 v programu Phare, sv. 42, s. 189. Schreiber M. a kol. Funkční somatologie. 1998. Bencko, Vl. a kol. Hygiena. Učební texty KU Praha. 2002. Fetter V. a kol. Antropologie. 1967. Vacek Z. Embryologie pro pediatry. 1993. DYLEVSKÝ, I., DRUGA, R., MRÁZKOVÁ, O. Funkční anatomie člověka. 1.vyd. Praha, Grada, 2000. 664 s. IBSN 80-7169-681-1. Klementa J. a kol. Somatologie a antropologie. 1981.

Požadavky

alespoň 80% účast na cvičeníchkvalitně vedené protokoly úspěšné absolvování minimálně čtyř ze sedmi průběžně zadaných orientačních testů ústní zkouška

Garant

Mgr. Kateřina Radana DrbalováMgr. Karina Šondová, Ph.D.