Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět PVK - Ekologie rostlin a živočichů (KBI / P605)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBI / P605 - PVK - Ekologie rostlin a živočichů, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Ekologie rostlin.1. Ekosystém, nika, biotop, vegetace, flóra, lokalita. Ekologické limity.2. Principy a ekologická funkce fotosyntézy v ekosystému. Respirace. Produkce, hrubá a čistá primární produkce. Světelné záření jako ekologický faktor, adaptace, solární konstanta. Fotosynteticky aktivní radiace.3. Eurytermní a stenotermní rostliny. Klimadiagram. Vlhkost. Proudění. Salinita. Písčité substráty. Adaptace. Vodní bilance stanoviště.4. Transpirace, evapotranspirace, intercepce. Srážky vertikální/horizontální. Hydrolabilní a hydrostabilní rostliny. Voda jako životní prosředí. Adaptace na vodní prosředí. Příbřežní pásma. Rostliny submerzní / emerzní.5. Minerální výživa rosltlin: Serpentinity a slaniska - ekologické adaptace. Totipotence a plasticita. Fenologie a fenofáze. Klimatické rytmy (diurnální, sezonalita) a reakce rostlin.6. Životní formy rostlin. Populace rostlin: Hustota, početnost. Jedinec. Demografie. Druhy semeleparní / iteroparní. Semenné banky. Růst populace. Kohorta. Konkurence (exploatace, interference). r- a K- selekce, reprodukční potenciál.7. Společenstva rostlin: Fytocenóza. Ekologická nika. Sukcese. Klimax a jeho znaky. Vymezení společenstva - prostorová struktura. Fytocenologie. Způsoby rozmnožování. Genový tok. Biodiverzita. Herbivorie a obrana rostlin. Reakce rostlin na znečištění.Ekologie živočichů.8. Základní pojmy a rozdělení ekologie živočichů. Prostředí, složky, faktory, jejich typy. Záření, zdroje, spektrum, intenzita, vliv na živočichy, vnímání světla a reakce na světlo.9. Teplota, teplo, závislost biolog. dějů na teplotě termobiologické typy živočichů, typy adaptací na chlad a teplo, hibernace. Voda jako prostředí, specifické vlastnosti vodního prostředí a působení fyzikálních a chemických faktorů, hlavní limitní faktory pro živočichy.10. Suchozemské prostředí, specifické vlastnosti a působení fyzikálních a chemických faktorů, hlavní limitní faktory pro živočichy, specifické adaptace . Voda v suchozemských ekosystémech, příjem a potřeba vody suchozemskými živočichy, adaptace na nedostatek.11. Půda jako prostředí, specifické vlastnosti půdy a jejich význam pro živočichy, adaptace fauny na půdní prostředí.12. Potrava jako ekologický faktor, potravní typy, formy výživy, adaptace na příjem potravy. Selektivní příjem potravy, přechod na náhradní potravu.13. Společenstva, typy společenstev, komplexní a dílčí společenstva, vertikální a horizontální členění společenstev. Kvalitativní a kvantitativní znaky společenstev živočichů a jejich hodnocení.14. Ekosystém, struktura ekosystému a funkce živočichů v něm, ekologická nika, trofická struktura ekosystému, tok energie, koloběh látek. Primární a sekundární produktivita, asimilace.

Literatura

Begon, Harper a kol. Ekologie, jedinci, populace a společenstva. Nakl. UP Olomouc. UP Olomouc, 1997. Storch, D.-Mihulka, S. Úvod do současné ekologie, Praha, Portál. 2000. Divigneaud P. Ekologická syntéza. Academia . Praha. 1988. Losos, B. Ekologie živočichů. SPN Praha, 316 pp. 1984. Slavíková J. Ekologie rostlin. SPN. Praha: 366pp. 1995. Odum, E. P. Základy ekologie. Academia, Praha. 1997.

Garant

doc. RNDr. Eva Jozífková, Ph.D.doc. RNDr. Karel Kubát, CSc.