Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Mikrofluidní systémy a biolog. analýza (KBI / P612)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBI / P612 - Mikrofluidní systémy a biolog. analýza, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

V teoretické části kurzu se studenti seznámí s historií vývoje mikrofluidních systémů a možnostmi jejich využití v oblasti biologických a biochemických analýz. Studenti budou uvedeni do problematiky základních funkčních principů těchto zařízení a hlavních metodických postupů pro jejich konstrukci a přípravu. Hlavní témata teoretické části budou obsahovat:- Historie vzniku a vývoje mikrofluidních systémů - systémy ?TAS, Lab-on-a-chip, BioMEMS- Základy fyzikálních principů mechaniky tekutin v zařízeních s velmi malými rozměry- Výrobní techniky a materiály pro přípravu mikrofluidních zařízení- Vybrané oblasti použití mikrofluidních systémů v biologických aplikacíchPraktická část bude zaměřena na zvládnutí konkrétních výrobních protokolů a jednoduché biologické analýzy pomocí připraveného zařízení. Laboratorní protokoly budou zaměřené na zvládnutí těchto pracovních postupů:- Příprava podkladů pro masky - práce s grafickým programem- Příprava substrátů - substráty určené k výrobě masek pro UV litografii. Chemické a mikrovlnné čištění.- Příprava tenkých vrstev technikou naprašováním - příprava tzv. seed layers a masek pro litografii elektronovým svazkem a optickou UV litografii, příprava elektrod pro elektrochemickou analýzu.- Litografie elektronovým svazkem - příprava masek pro UV litografii pomocí pozitivních a negativních rezistů- Optická UV litografie - příprava masek pro mokré a suché leptání a galvanickou depozici, příprava mikrofluidních kanálů a příprava forem pro tzv soft litografii. Budou použity pozitivní a negativní rezisty- Soft-litografie - odlévání pomocí PDMS (polydimethylsiloxane)- Dokončení přípravy mikrofluidního zařízení - připojení konektorů a hadiček k pumpám a připojení zařízení k optickému mikroskopu nebo elektrochemickému zařízení.- Analýza - proběhne jednoduchá elektrochemická nebo optická analýza vzorků v připraveném zařízení

Literatura

Nguyen N., Wereley S. T. Fundamentals and Applications of Microfluidics. Artech House, 2006. Choudhury, R. Handbook of Microlithography, Micromachining and Microfabrication, Vols 1and 2, SPIE Press, 1997. Dill K., Liu R., Grodzinski P. Microarrays: Preparation, Microfluidics, Detection Methods, and Biological Applications. Springer, 2007. Husák M. Mikrosenzory a mikroaktuátory. Academia 2008. Wang W. Soper S. A. Bio-MEMS Technologies and Applications. CRC, 2007. Madou, M. Fundamentals of Microfabrication, CRC Press, 2000. Tabeling P. Introduction to microfluidics. Oxford University Press, 2005. Paul C. H. Li. Microfluidic Lab-on-a-Chip for Chemical and Biological analysis and Discovery. CRC, 2005.

Požadavky

účast na cvičení, vedení protokolůStudent umí samostatně pracovat s osobním počítačem. Umí pracovat s vektorovým nebo bitmapovým grafickým programem. Zvládá pasivně používat anglický jazyk na základní až pokročilé úrovni.

Garant

Mgr. Marcel Štofik, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Marcel Štofik, Ph.D.