Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do anorganické a organické chemie (KCH / E101)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCH / E101 - Úvod do anorganické a organické chemie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Periodická soustava prvků2. Základní prvky a jejich sloučeniny (vodík, kyslík)3. Vzácné plyny, halogeny, chalkogeny4. Triely, tetrely, pentely5. Alkalické kovy, kovy alkalických zemin6. Obecná charakteristika kovů, výroba kovů7. Přechodné prvky8. Systematické názvosloví podle IUPAC. Alkany a cykloalkany9. Stereochemie10. Haloalkany. Nukleofilní substituční a eliminační reakce11. Oxidace-redukce v organické chemii. Alkoholy, ethery, a thioly, sulfidy12. Alkeny a alkyny. Adiční reakce13. Areny. Elektrofilní aromatické substituce14. Aldehydy a ketony. Nukleofilní adice na karbonylovou skupinu

Získané způsobilosti

Student získá nejdůležitější poznatky týkající se jednotlivých prvků periodického systému, jejich vlastností a chemické reaktivity.Student získá přehled organických sloučenin a jejich reakcí. V tomto pohledu student pochopí vztahy mezi různými chemickými reakcemi v souvislosti s běžnými reakčními mechanismy. Student bude schopen rozumět chemickým procesům a použít základní principy k vysvětlení různorodých chemických úkazů.

Literatura

Alan G. Sharpe, C. Housecroft. Inorganic Chemistry, 3th ed., Essex: Pearson Education Limited, 2008. ISBN: 978-0-13-175553-6. K. Peter C. Vollhardt. Neil E. Schore, Organic Chemistry: structure and function, 4th ed., New York: W. H. Freeman and Company, 2003. 1203 s. ISBN 0-7167-4374-4.

Požadavky

Studenti musí ovládat systematické názvosloví chemických sloučenin podle IUPAC a zobrazování prostorové struktury molekuly v dvojrozměrném papíru. Dále musí porozumět reakčním mechanismům a chemickým procesům.

Garant

doc. Ing. Jan Čermák, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Jan Čermák, CSc.RNDr. Thu Huong Nguyen Thi, Ph.D.Mgr. Václav Šícha, Ph.D.RNDr. Thu Huong Nguyen Thi, Ph.D.Mgr. Václav Šícha, Ph.D.