Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Aplikovaná termodynamika: Fázové chování (KCH / E103)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCH / E103 - Aplikovaná termodynamika: Fázové chování, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Kritický bod, kritické veličiny a jejich odhad.2. Stavové chování (SCH): teoretický úvod, reálné chování (mezimolekulární síly)3. Viriální stavová rovnice4. Stavové rovnice (SR) pro čisté látky a směs + teorém korespondujících stavů (TKS):podmínky kladené na SR, směšovací pravidla5. Stavové chování kapalin a empirické vztahy pro odhad SCH směsí6. Termodynamika: opakování zákl. rovnic a vztahů7. Termodynamické vlastnosti ideálního plynu, referenční stavyvztahy pro jejich výpočet9. Výpočet tepla a práce při různých dějích10. Parciální molární veličiny (PMV)11. Termodynamika směsí: směšovací a dodatkové veličiny12. Fázové rovnováhy: úvod a čistá látka13. Fázová rovnováha kapalina-pára (RKP)14. Fázové rovnováhy: kapalina-kapalina, kapalina-pevná látka, rozpustnost plynů

Získané způsobilosti

Studenti si rozšíří své znalosti obdržené z obecné a fyzikální chemie. Budou schopni tyto znalosti aplikovat na řešení chemicko-inženýrských problémů a to především v oblasti termodynamiky a fázových rovnováh tekutin.

Literatura

Van Ness H.C., Abbott M.M. Classical Thermodynamics of Nonelectrolyte Solutions with Applications to Phase Equilibria. McGraw-Hill, 1982. Atkins P. W. Physical Chemistry, 6th ed., Oxford University Press, Oxford 2001. Prausnitz J.M., Lichtenthaler R.N. Gomes de Azevedo E.: Molecular Thermodynamics of Phase Equilibria. (Second or Third Edition), Prentice Hall, New Jersey, 1986 or 1999.

Požadavky

Studenti musejí ovládat látku v rozsahu přednášky. Studenti budou muset řešit předem zadané projekty. Obdržené výsledky budou spolu s teoretickým úvodem a postupem řešení veřejně prezentovat.

Garant

Ing. Magda Škvorová, Ph.D.

Vyučující

Ing. Magda Škvorová, Ph.D.Ing. Magda Škvorová, Ph.D.