Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Organická chemie I (KCH / K301)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCH / K301 - Organická chemie I, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah 1. bloku:Úvod - význam a základní principy organické chemie. Vazby v organických sloučeninách: Kyseliny a báze, elektrofily a nukleofily, funkční skupiny. Alkany, izomerie, konformace cykloalkanů. Chiralita obecně a chirální molekuly. Stereochemie v chemických reakcích. Haloalkany: SN2 substituce, SN1 substituce, stabilita karbokationtů. Mono- a bimolekulární eliminace E1 a E2, konkurence mezi substitucí a eliminací. Alkoholy: acidobazické vlastnosti, syntéza. Organokovové sloučeniny. Příprava a použití alkoxidů. Přesmyky karbokationtů. Ethery a analogy alkoholů a etherů se sírou.Obsah 2. bloku:NMR pro určení struktury organických sloučenin. Alkeny. Infračervená spektroskopie. Alkyny a trojná vazba. Příprava alkynů, reakce alkynů. Delokalizované p-systémy, 2-propenylový (allylový) systém, konjugované dieny. Dielsova-Alderova cykloadice. UV/VIS spektroskopie. Benzen a aromaticita, Hückelovo pravidlo. Elektrofilní aromatická substituce. Aktivační a deaktivační vlivy substituentů, řízení substituce. Benzylový systém. Fenoly a nukleofilní aromatická substituce. Arendiazoniové soli. Aldehydy a ketony. Reakce karbonylové skupiny. a,b-Nenasycené aldehydy a ketony. Enoly, enoláty, aldolová kondenzace. Konjugované adice na a,b-nenasycené aldehydy a ketony. Michaelova adice.Obsah 3. bloku:Karboxylové kyseliny a jejich funkční deriváty. Acidobazické vlastnosti, syntéza. Adičně-eliminační mechanismus substituce na karboxylovém uhlíku. Hmotnostní spektrometrie. Aminy, jejich deriváty a další funkční skupiny obsahující dusík. Kvarterní amoniové soli a Hofmannova eliminace. Mannichova reakce a nitrosace aminů. b-Dikarbonylové sloučeniny. Claisenova kondenzace a ostatní použití b-dikarbonylových sloučenin jako syntetických intermediátů. Aromatické a nearomatické pětičlenné a šestičlenné heterocykly s dusíkem, kyslíkem a sírou.

Literatura

Svoboda J. a kol. Organická chemie I, skripta VŠCHT Praha. VŠCHT Praha, 2005. McMurry J. organická chemie VUTIUM Praha 2007. ISBN 978-80-7080-637-1. Studijní opora Organická chemie I (on-line: http://chemistry.ujep.cz/1214-studijni-opory). Bláha K., Ferles M., Staněk J. a kol. Nomenklatura organické chemie. SNTL, Praha. 1982. Orchin M., Kaplan F. ,Macomber R. S. Organická chemie - příruční naučný slovník, SNTL, Praha. 1986. Panico R., Powell W. H., Richer J. C. Průvodce názvoslovím organických sloučenin podle IUPAC, doporučení 1993. Academia Praha. 2000.

Garant

doc. Ing. Jan Čermák, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Jan Čermák, CSc.RNDr. Thu Huong Nguyen Thi, Ph.D.doc. Ing. Jan Čermák, CSc.RNDr. Thu Huong Nguyen Thi, Ph.D.