Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Organická chemie Nmgr. (KCH / KN32)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCH / KN32 - Organická chemie Nmgr., Přírodovědecká fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Sylabus předmětu:1. týden: Organické sloučeniny hliníku: Trialkylalany, alkylchloralany, použití v syntéze -olefinů.2.-3. týden: Organické sloučeniny křemíku: Alkylsilany, arylsilany, halosilany, alkylhydridy křemíku, hydrosilylace. Silikonové oleje, vosky a polymery..4. týden: Organické sloučeniny germania, cínu a olova: Sloučeniny MIV s koordinačním číslem 4, sloučeniny germania a olova s nižším oxidačním číslem, sloučeniny cínu s vyšším koordinačním číslem než 4. Tetraethylolovo a jeho použití.5. -6. týden: Organické sloučeniny s fosforem a arsenem: Deriváty fosforité, fosforečné, fosfonové a fosfinové kyseliny, jejich vzájemné přeměny, Arbuzovova reakce. Důležitost fosfátů v biochemii. Sloučeniny arsenu.6.-7. týden: Organické sloučeniny selenu: Srovnání s chemií sloučenin síry, selenacykly, sloučeniny selenu v přírodě.8.-9. týden: Organické sloučeniny alkalických kovů: Alkyllithné, -sodné a -draselné sloučeniny, syntetické využití, transmetalace.10. týden: Organické sloučeniny mědi a rtuti: Kupráty a jejich syntetické využití. Alkylrtuťnaté sloučeniny a jejich toxicita.11. týden: Organické sloučeniny zinku a hořčíku: Alkylzinkhalogenidy a jejich využití, dialkylhořečnaté sloučeniny, Schlenkova rovnováha.12.-14. týden: Organokovové sloučeniny přechodných kovů: Základní typy organických ligandů, způsoby koordinace, pravidlo 18 elektronů, využití v syntéze a katalýze.

Literatura

DVOŘÁK, D. Chemie organokovových sloučenin přechodných kovů. Praha: VŠCHT, 1994. GREENWOOD, N. N., EARNSHAW, A. Chemie prvků I, II. Praha: Informatorium, 1993. KLIKORKA, J., HANZLÍK, J. Názvosloví anorganické chemie. Praha: Academia, 1980. BLÁHA, K., FERLES, M., STANĚK, J. a kol. Nomenklatura organické chemie. Praha: Academia, 1985. ELSCHENBROICH, C. Organometallics. 3rd ed. Wiley/VCH. Weinheim, 2006. PANICO, R., POWELL, W. H., RICHER, J.-C. Průvodce názvoslovím organických sloučenin podle IUPAC. Praha: Academia, 1993.

Garant

doc. Ing. Jan Čermák, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Jan Čermák, CSc.doc. Ing. Jan Čermák, CSc.