Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Školní pokusy (KCH / N102)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCH / N102 - Školní pokusy, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.-14. týden: Seznam předepsaných experimentů z předmětu:Hoření sodíku. Důkaz polarity některých organických sloučenin. Vliv plošného obsahu na rychlost reakce. Měření teploty vzplanutí použitého a nepoužitého oleje a petroleje. Příklad katalyzované reakce. Důkaz železa v použitém motorovém oleji. Složení vzduchu. Oddělování kapalin filtrací. Zkoumání plamene. Model hasícího přístroje. Karbonizace dřeva.Slučování sodíku s chlorem. Adsorpční účinky aktivního uhlí. Reakce chloru s mědí a železem. Příprava a vlastnosti acetylenu. Reakce halogenidů s dusičnanem stříbrným. Příprava chlorethanu. Reakce jodu se sulfanem. Důkaz ethanolu v alkoholickém nápoji. Jodové hodiny. Důkaz zplodin vznikajících hořením ethanolu. Příprava dusíku a důkazy některých jeho vlastností. Reakce ethanolu. Rozpustnost amoniaku ve vodě. Příprava ethanolátu sodného. Modifikace a vlastnosti síry. Rozlišení ethanolu a methanolu. Elektrolýza vodného roztoku NaCl (A). Reakce glycerolu. Elektrolýza roztoku chloridu sodného s oddělením elektrod (B). Porovnávání různé viskozity u alkoholů. Spalování hořčíku ve vodě. Charakteristické reakce fenolů. Elektrolýza vodného roztoku CuCl2. Reakce formaldehydu. Řada napětí kovů. Redukční účinky kyseliny mravenčí. Změny barev látek při tření. Příprava různě vonících esterů. Elektrografická analýza vzorku kovů. Vlastnosti mýdla. Chromatografické dělení barviv na křídě. Rozlišení glukosy od fruktosy. Příprava některých sloučenin mědi řadou na sebe navazujících reakcí. Rozklad celulosy. Příprava pergamenu. Příprava synthetické pryskyřice. Příprava fenolftaleinu.Seznam demonstračních pokusů:Faktory ovlivňující rychlost reakce. Slučování vodíku s kyslíkem a chlorem. Substituce halových prvků z halogenidů. Reakce jodu s hliníkem. Aluminotermie. Termické krakování petroleje. Titrační stanovení síly kyselin. Oxidace kyseliny vinné. Rozpouštění a zvlákňování celulosy. Příprava teplocitlivé barvy

Literatura

PEČIVOVÁ, M., MACHAČNÝ, J. Školní chemické pokusy. Ústí nad Labem: PF UJEP, 1994. PEČIVOVÁ, M., BRŮHA, T. Školní pokusy z organické chemie. Ústí nad Labem: PF UJEP, 1994.

Garant

doc. PaedDr. Markéta Pečivová, CSc.

Vyučující

doc. PaedDr. Markéta Pečivová, CSc.RNDr. Milan Šmídl, Ph.D.