Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Návykové látky a právní předpisy (KCH / N107)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCH / N107 - Návykové látky a právní předpisy, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Historické kontexty užívání návykových látek: definice, určení dle lokality2. Úvod do drogové politiky: drogová politika ČR, vývoj drogové scény v ČR, drogová epidemiologie3. Legislativa vztahující se k návykovým látkám: legislativa ČR a zahraniční legislativa (OSN)4. Závislost: definice neurobiologie závislostí, psychopatologie závislostí, odvykací syndrom a craving5. Úvod do farmakokinetiky a farmakodynamiky - pochopení mechanismu účinků drog6. Rozdělení a účinky jednotlivých návykových látek - přehled7. Opioidy a opiáty8. Stimulancia, halucinogenní látky, drogy technoscény9. Kanabinoidy, inhalační drogy10. Léky vyvolávající závislost a legální drogy11. Základy diagnostiky u uživatelů drog: diagnostika, toxikologická vyšetření, komorbidity12. Předlékařská a lékařská první pomoc: obecné otázky, zvládání akutní intoxikace vzhledem k jednotlivým návykovým látkám13. Zápočet

Literatura

Kalina K. a kol. Drogy a drogové závislosti - mezioborový přístup (1.díl). Úřad vlády ČR, Praha 2003. Kalina K. a kol. Drogy a drogové závislosti - mezioborový přístup (2.díl). Úřad vlády ČR, Praha 2003. NEŠPOR, K. Návykové chování a závislost. Současné poznatky a perspektivy léčby. Prha: Portál, 2011. VAVŘINKOVÁ, B.; BINDER, T. Návykové látky v těhotenství. Praha : Triton, 2006. 122s. ISBN 80-7254-829-8.

Garant

PharmDr. Jana Žďárová Karasová

Vyučující

PhDr. Jaroslav ŽďáraPharmDr. Jana Žďárová Karasová