Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Biochemie (KCH / N208)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCH / N208 - Biochemie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Základní složky biologických struktur. Proteiny a jejich biologické funkce. Enzymy a biokatalýza. Biochemické reakce: Gibbsova energie a princip biologických oxidoredukcí, aerobní respirace.2. Sacharidy a metabolismus sacharidů: Odbourávání oligosacharidů a polysacharidů, regulace glykogenolýzy. Odbourání monosacharidů. Citátový cyklus (trikarboxylový, Krebsův)3. Lipidy a metabolismus lipidů: Odbourávání triacylglycerolů. Aktivace mastných kyselin. b-Oxidace mastných kyselin.Poruchy metabolismu sacharidů a lipidů.4. Metabolismus proteinů: Proteasy a proteolýza. Buněčný pool aminokyselin. Metabolismus aminokyselin. Obecné reakce odbourání aminokyseliny. Metabolismus amoniaku - močovinový cyklus.5. Biosyntéza energetických rezervních látek: Systém NADPH/NADP+. Pentosový cyklus. Biosyntéza sacharidů, regulace syntéza glykogenu. Biosyntéza mastných kyselin a triacylglycerolů. Biosyntéza cholesterolu.6. Fotosyntéza: Uhlíkový cyklus. Fotosyntetický aparát -chloroplasty. Princip fotosyntézy, světlá fáze, temná fáze7. Nukleové kyseliny a biosyntéza proteinů: Struktura a funkce nukleových kyselin. Mechanismus přenosu genetické informace a jejích změn. Biosyntéza polypeptidových řetězců. Antibiotika a proteosyntéza6. FotosyntézaFotosynthetický aparát -chloroplastyPrincip fotosynthesySvětlá fázeTemná fáze7. Biosyntéza bílkovinStruktura a funkce nukleových kyselin (opakování)Mechanismus přenosu genetické informace a jejích změnBiosyntéza polypeptidových řetězcůAntibiotika a proteosyntéza

Literatura

Vodrážka Z. Biochemie. Academia, Praha , 1996. ISBN 80-200-0600-1.Šípal Z. a kol. Biochemie. SPN, Praha , 1992. ISBN 80-04-21736-2.Voet D., Voetová J. G. Biochemie. Victoria publishing, Praha , 1995. Musil J. Biochemie v obrazech a ve schematech. Avicenum. 1992. Němečková A. a kol. Lékařská chemie a biochemie. Avicenum. 1990.

Garant

RNDr. Thu Huong Nguyen Thi, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Thu Huong Nguyen Thi, Ph.D.RNDr. Thu Huong Nguyen Thi, Ph.D.