Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Mikrobiologie (KCH / N215)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCH / N215 - Mikrobiologie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Úvod do mikrobiologie, definice mikroorganismu. Srovnání prokaryotní a eukaryotní buňky a jejich fylogeneze.2. Významné objevy a historie mikrobiologie.3. Bakteriální buňka. Slabé chemické interakce, biogenní prvky a jejich zdroje, bioszntéza makromolekul.4. Součásti bakteriální buňky a jejich funkce. Chromosom, ribosomy, cytoplasma, reservní materiál, cytoplasmatická membrána, G+ a G- buněčná stěna, pouzdro, fimbrie, bičík, glykokalyx.5. Základy bakteriální genetiky. Chromosom, bakteriofágové, plasmidy. Horizontální přenos genetické informace - transformace, konjugace, transdukce.6. Výživa a metabolismus bakterií. Získávání energie, chemoorganotrofie (fermentace, aerobní respirace, anaerobní respirace), chemolithotrofie, fototrofie. Fixace vzdušného dusíku. Role bakterií v koloběhu látek.7. Taxonomie bakterií. Principy přirozené a umělé klasifikace. Genetická klasifikace. Významné skupiny bakterií.8. Růst a množení bakterií. Definice parametrů a matematický model rychlosti růstu. Růstová křivka bakterií : lag fáze, exponenciální fáze, stacionární fáze, fáze odumírání. Kontinuální kultivace - turbidostat, chemostat.9. Morfologická a fyziologická diferenciace bakteriálních buněk. Bakterie s komplexním životním cyklem. Sporulace rodu Bacillus. Produkce antibiotik u streptomycet. Myxobakterie.10. Environmentální mikrobiologie. Bakterie v přirozeném prostředí. Baktericidní a bakteriostatické látky, antibiotika a mechanismy jejich účinku. Desinfekce a sterilisace.11. Průmyslová a aplikovaná mikrobiologie. Experimentální mikrobiologie.12. Klinická mikrobiologie - nástroje pathogenity, ochrana hostitele. Významné pathogenní bakterie.13. Eukaryotní mikroorganismy a jejich význam v přírodě, v průmyslu, v lékařství.14. Jiné formy existence živé hmoty - viry a priony. Mofrologie virové partikule. Bakteriofágové, viry živočišné, rostlinné. Lytický a lysogenní životní cyklus fága. Významné pathogenní viry.

Literatura

Rosypal, S. Bakteriologie a virologie. Scientia 1994. BEDNÁŘ, M., FRAŇKOVÁ, V., SCHINDLER, J., SOUČEK, A., VÁVRA, J. Lékařská mikrobiologie. Marvil, Praha 1996. VOTAVA, M. Lékařská mikrobiologie obecná. Neptun 2005. Ambrožová J. Mikrobiologie v technologii vod.- Skriptum VŠCHT Praha: 244 pp. ISBN 80-7080-534-X. 1. vydání 2004. Ambrožová, J. 2003. Aplikovaná a technická hydrobiologie.- Skriptum VŠCHT Praha:. Kaprálek, F. Fyziologie bakterií. SPN, Praha. 1986. Rosypal S. a kol. Úvod do molekulární biologie IV. Brno 2002.

Garant

RNDr. Jan Bobek, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Jan Bobek, Ph.D.