Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Klinická biochemie a patobiochemie (KCH / N224)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCH / N224 - Klinická biochemie a patobiochemie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.týden: Úvod do problematiky, definice základních pojmů.2.-3.týden: Repetitorium z biochemie: molekulární biologie a imunologie ve vztahu ke klinické biochemii a patobiochemii.4.-5.týden: Homeostáza v organizmu: základy regulace, biochemie vnitřního prostředí a acidobazická regulace.6.týden: Základy metabolizmu a jeho poruchy.7.týden: Biochemie poruch hormonální regulace a nervového systému.8.-9.týden: Základní biochemické markery užívané v diagnostice a metody jejich stanovení.10.týden: Oxidační stres: princip vzniku oxidačního stresu, markery oxidačního poškození a metody jejich stanovení.11.-12.týden: Nádory: vznik, markery.13.týden: Nekrotické a apoptotické procesy: význam, mechanizmus, stanovení.

Literatura

Čegan A., Korecká L. Biochemie pro bakalářské studium chemie a technické chemie. Univerzita Pardubuce, Pardubice 2008. SCHNEIDERKA P. a kol. Kapitoly z klinické biochemie. Karolinum, Praha 2004. KARLSON P., GEROK W., GROSS W.:. Pathobiochemie. Academia, Praha 1987. Vodrážka Z. Biochemie. Academia, Praha, 1996. Murray R.K., Granner D.K., Mayes P.A., Rodwell V.W. Harperova biochemie, HaH, Praha. 1998.

Garant

Ing. Jaroslav Procházka

Vyučující

Ing. Jaroslav Procházka