Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Biochemie NMgr. - ZŠ (KCH / N227)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCH / N227 - Biochemie NMgr. - ZŠ, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. týden: Buňka. Obecná struktura, složení a vlastnosti2.-3. týden: Biokatalýza. Klasifikace a názvosloví enzymů. Složení a molekulární vlastnosti enzymů, chemie koenzymů, koenzymy a vitaminy. Mechanismus působení enzymů. Enzymová kinetika, fyzikálně chemické faktory a látky ovlivňující enzymatickou aktivitu. Regulace enzymatické aktivity.4.-5. týden: Bioenergetika. Metabolismus a biochemické reakce. Chemická energie a Gibbsova energie, ener-getika biologických oxidoredukčních dějů. Přenašeče chemické energie, ukládání a čerpání energie z molekul ATP. Dýchací řetězec: struktura mitochondrie a oxidační fosforylace.6. -7. týden: Metabolismus sacharidů. Odbourávání oligosacharidů a polysacharidů. Glykolýza. Citátový cyk-lus (trikarboxylový, Krebsův). Pentosový cyklus. Biosynthesa sacharidů.8. týden: Metabolismus lipidů. Odbourávání triacylglycerolů. Aktivace mastných kyselin. ß-Oxidace mastných kyselin. Biosynthesa mastných kyselin. Biosynthesa cholesterolu9. týden: Metabolismus bílkovin. Proteasy a proteolýza. Buněčný pool aminokyselin. Metabolismus amino-kyselin. Obecné reakce odbourání aminokyseliny. Degradace uhlíkových koster aminokyselin. Metabolismus amoniaku, močovinový cyklus.10.-11. týden: Nukleové kyseliny a biosyntéza bílkovin. Složky nukleových kyselin. Struktura a funkce nuk-leových kyselin. Mechanismus přenosu genetické informace a jejích změn. Biosynthesa polypeptidových řetězců, antibiotika.12. týden: Fotosynthesa. Fotosynthetický aparát -chloroplasty. Princip fotosynthesy. Světlá fáze. Temná fáze. Fixace elementárního dusíku a síry.13. týden: Regulace metabolismu na úrovni transkripce, translace, aktivity enzymů. Hormony.14. týden: Úvod do xenobiochemie. Vznik a vývoj života.

Literatura

Vodrážka Z. Biochemie, Academia, Praha. 1999. Šípal Z. Biochemie. SPN, Praha. 1992. Musil J. Biochemie v obrazech a ve schematech. Avicenum. 1992. Němečková A. a kol. Lékařská chemie a biochemie. Avicenum. 1990. Karlson P. Základy biochemie. Academia, Praha. 1981.

Garant

RNDr. Thu Huong Nguyen Thi, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Thu Huong Nguyen Thi, Ph.D.RNDr. Thu Huong Nguyen Thi, Ph.D.