Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Migrace, transf. a persistence polutantů (KCH / N307)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCH / N307 - Migrace, transf. a persistence polutantů, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Termodynamické funkce popisující distribuci chemikálií ve složkách životního prostředí: odvození a parametry Mackayova fugacitního modelu2. Transformace a akumulace kontaminantů v akvatickém systému3. Pohyb kontaminantů v půdách a sedimentech, v horninovém prostředí4. Šíření kontaminantů v ovzduší, atmosférická depozice, rovnováha dešťových srážek s kyselinotvornými oxidy, karbonátová rovnováha5. Biodostupnost kontaminantů (ve vodách a půdách, bioakumulace a biotransformace), model bioakumulace v potravních řetězcích6. Distribuce chemikálií v životním prostředí se zahrnutím degradačních procesů7. Kinetický model biologického čištění odpadních vod8. Nerovnovážná distribuce chemikálií v životním prostředí - difúze9. Vyluhování ze skládek, příklady sanačních postupů10. Perzistentní polutanty - typy, osud v životním prostředí11. Experimentální a neexperimentální metody stanovení vybraných fyzikálně-chemických vlastností látek: Henryho konstanta, rozpustnost, tenze par, distribuční koeficient oktanol-voda. Chemické identifikátory SMILES a InChI.12. Přírodní a sanační procesy na mezifázových rozhraních: významné vlastnosti mezifázových rozhraní - smáčivost, drsnost, morfologie, elektrokinetický potenciál, vliv velikosti povrchu na povrchové vlastnosti.13. Úpravy povrchů materiálů pro sanační použití: úpravy chemie povrchů, smáčivosti, drsnosti a morfologie povrchu; fyzikální postupy, chemické metody, fyzikálně-chemické postupy. Metody charakterizace povrchů.14. Konzultace k seminárnímu projektu

Literatura

Mackay D. Multimedia Environmental Models, The Fugacity Approach, CRC Press, 2001. 2001. Manahan S.E. Environmental chemistry, Lewis Publisher,2003. 2003. Thibodeaux L.J. Environmental Chemodynamics, 2. Ed., J. Wiley,1995. 1995. Bailey R.A. a spol. Chemistry of environment, Academic Press, 2002. 2002.

Garant

prof. Ing. Josef Šedlbauer, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Zdeňka Kolská, Ph.D.prof. Ing. Josef Šedlbauer, Ph.D.doc. Ing. Zdeňka Kolská, Ph.D.prof. Ing. Josef Šedlbauer, Ph.D.