Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Průmyslové výroby a jejich vliv na ŽP (KCH / N309)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCH / N309 - Průmyslové výroby a jejich vliv na ŽP, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah 1. VÝROBA ZÁKLADNÍCH CHEMIKÁLIÍ1. Chemický průmysl v ČR, základní suroviny a procesy. Principy omezování vlivů na životní prostředí.2. Zpracování ropy a zemního plynu, výroba moderních paliv včetně biopaliv. Postupy omezování emisí z dopravy.3. Výroba základních průmyslových olefinů. Výroba petrochemikálií z obnovitelných zdrojů. Omezování tzv. "uhlíkové stopy" - alternativní a obnovitelné suroviny.4. Výroba základních průmyslových aromátů a jejich derivátů. Snižování toxické zátěže při využití aromátů.5. Výroba vodíku a syntézních plynů - jejich využití pro následné výroby. Syntézní plyny z obnovitelných surovin - výroby na bázi "zero emissions".6. Základní anorganické technologie (anorganické kyseliny, kovy, silikáty, hnojiva).7. Základní biotechnologické výroby - potenciál procesů na bázi biomasy jako náhrady "klasických" výrob založených na fosilních surovinách.Obsah 2. bloku: VÝROBA POLYMERŮ8. Struktura polymerů - vztah struktury a vlastností polymerů. Mechanismy odbourávání v životním prostředí.9. Základní mechanismy vzniku makromolekul. Minimalizace emisní zátěže při jejich výrobě.10. Výroba, vlastnosti a použití polyolefinů. Toxicita polymeračních iniciátorů.11. Výroba, vlastnosti a použití elastomerů. Chování polymerů při jejich likvidaci spalováním, pyrolýzou resp. zplyňováním - složení emisí.12. Zpracování polymerů, recyklace polymerů.13. Hlavní polykondenzační a polyadiční průmyslové polymery. Biopolymery a odbouratelné polymery.14. Výroba reaktoplastů, snižování emisní zátěže při jejich aplikacích.

Literatura

Lederer J., Schöngut J. Průmyslová chemie. Vypracované studijní opory. PřF UJEP, 2007. Weissermel K., Arpe H.J. Průmyslová organická chemie. SNTL, Praha. 1984. Hovorka F. Technologie chemických látek. VŠCHT, 2005. Ledere J. Opory pro výuku předmětu Makromolekulární chemie na UJEP (k dispozici každému studentu). Ducháček. Polymery, výroba, vlastnosti zpracování, použití. Ducháček V. Základní pojmy z chemie polymerů. VŠCHT, 2004.

Garant

doc. Ing. Jaromír Lederer, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Jaromír Lederer, CSc.