Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Lékové intoxikace (KCH / N321)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCH / N321 - Lékové intoxikace, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.týden: Obecné principy ve farmakologii a toxikologii: seznámení se se základními pojmy2.-3.týden: Farmakodynamika / toxikodynamika: účinky na molekulární úrovni (receptory, enzymy), odpověď na úrovni tkání a orgánových systémů, klinická odpověď na úrovni organismu4.týden: Farmakokinetika / toxikokinetika: obecné zákonitosti pohybu léčiva v těle, fyzikální a chemické vlastnosti léčiva, bariéry a membrány5.týden: Farmakokinetické / toxikokinetické děje: absorpce, distribuce, metabolismus, exkrece6.-7.týden: Základní farmakokinetické / toxikokinetické parametry: biologický poločas, bioekvivalence, AUC, distribuční objem 8.-9.týden: Faktory ovlivňující odpověď organismu na lék / noxu: faktory vztahující se k léčivu / noxe, faktory vztahující se k organismu, faktory podmiňující pozdní účinky, reakce organismu na lék / noxu10.týden : Skupiny léčiv působící na centrální a periferní nervový systém - přehled léčiv, které mohou způsobit intoxikace11.-12.týden: Skupiny léčiv působící na periferní orgánové systémy - přehled léčiv, které mohou způsobit intoxikace13.-14.týden: Uvádění nového léčivého přípravku na trh: preklinické a klinické hodnocení, současnost a perspektivy (předcházení intoxikacím, bezpečnost léčiv)

Literatura

Pelclová D. Nejčastější otravy a jejich terapie, Galén, Praha 2009. Prokeš J a kol.:. Základy toxikologie. Galén, 2005. Vopršalová M., Žáčková P. Základy toxikologie pro farmaceuty. UK Praha, Vydavatelství Karolinum, 1996. Luellmann H. et al. Barevný atlas farmakologie, Grada, Praha 2007 . LINCOVÁ, D., FARGHALI, H. et al. Základní a aplikovaná farmakologie. Praha: Galén, 2002. 601s. ISBN 80-246-0538-4.

Garant

PharmDr. Jana Žďárová Karasová

Vyučující

PhDr. Jaroslav ŽďáraPharmDr. Jana Žďárová Karasová