Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Organ. chemie významn. skupin tox. látek (KCH / N407)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCH / N407 - Organ. chemie významn. skupin tox. látek, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.-4.týden: Průmyslové toxické látky:Aromatické uhlovodíky: benzen, toluen, xylenyAlkoholy a fenoly: methanol, ethanol, fenol a jeho derivátyEthery: diethylether, ethylvinylether, tetrahydrofuran, 1,4-dioxan, oxiranAldehydy: formaldehyd, acetaldehyd, alifatické aldehydy s delším řetězcemNitrolátky: nitromethan, 1- a 2-nitropropan, aromatické nitrolátkyAminy a heterocykly: anilin, naftylaminy, pyridinNitrily: acetonitril, akrylonitril5.-7.týden: Alkaloidy: strychnin, koniin, akonitin, nikotin, kofein8.-9.týden: Návykové látky: morfin, heroin, kokain, amfetamin a příbuzné látky, tetrahydrokanabinol, LSD, mezkalin a psilocybin10.-12.týden: Specifické karcinogeny: alkylační činidla, látky s aktivovanou dvojnou vazbou, aromatické aminy, kondenzované polycyklické aromáty, interkalační činidla DNA, diazomethan13.-14.týden: Látky nebezpečné pro životní prostředí: chlorované organické látky, fluorchloruhlovodíky

Literatura

Lüllmann H. et al. Farmakologie a toxikologie, Grada, Praha, 2002, 2004. Horák, J., Linhart, I., Klusoň, K. Úvod do toxikologie a ekologie pro chemiky. VŠCHT Praha. 2004. Lüllmann H., Mohr K., Ziegler A., Bieger D. Barevný atlas farmakologie. Grada Publishing. Praha 2001. Marhold J. Přehled průmyslové toxikologie - organické látky,svazek 1 a 2, Avicenum Praha, 1986. Praha, 1986.

Garant

doc. Ing. Jan Čermák, CSc.

Vyučující

RNDr. Thu Huong Nguyen Thi, Ph.D.